Slezská univerzita pomáhá zviditelňovat památky

čtvrtek 4. srpna 2016 8:25 Autor: Martin Kůs

2016 08 Burda Becov 1

OPAVA, BEČOV NAD TEPLOU – „Po zámku Hradec nad Moravicí se moje pozornost obrátila k zámku Bečov nad Teplou,“ říká hned na úvod pedagog Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Mgr. Alexandr Burda a myslí tím degustace vín ze zámeckých sklepů.

Už před časem realizoval společně s Petrem Havrlantem, koordinátorem edukačního centra na hradeckém zámku, pro návštěvníky zámku zážitkový večer. Pana Havrlanta můžeme označit za otce celé myšlenky oživit historii setkání s víny. V případě zámku Hradec nad Moravicí, této bílé perly Slezska, to byly sklepy knížat Lichnovských. „O úspěšné akci se dozvěděl i kolega ze zámku Bečov a myšlenka této formy propagace jej zaujala," uvádí Petr Havrlant a dodává: „Řada našich památek, tedy hradů a zámků, zůstala tak nějak ve stereotypu: sbírka zbraní, staré interiéry, v létě pak nějaká ta doprovodná akce… My jsme začali na Hradci prezentovat historii zámku a jeho pánů trochu jinak. „Specializovali jsme se na degustace vín z oblastí, která majitelé panství v minulosti navštěvovali a které byly na zámeckých stolech podávány," doplňuje Alexandr Burda. Tímto přístupem z Hradce inspirovali jinde. Ale alespoň na chvilku se ještě vraťme o pár let zpět.

2016 08 Burda Becov 2Na základě podnětu amerického badatele bylo v roce 1985 společně s významnou památkou - relikviářem sv. Maura, nalezeno i 133 lahví vín, ukrytých v roce 1945 původními vlastníky zámku. Zatímco relikviář se stal doslova senzací a předmětem obdivu návštěvníků z celého světa, nalezené láhve zmizely z očí v depozitu a ještě dlouho po nálezu jim nebyla věnována patřičná pozornost. Nikdo nevěřil v jejich historickou a nominální hodnotu, natož v to, že by snad bylo možné tato vína ještě konzumovat! Dá se říct, že až sdílená zkušenost z hradeckého zámku přivedla kastelána Bečova na nápad dát vína ocenit. Osloveni byli odborníci z ČR i zahraničí. V květnu tohoto roku dostali příležitost posoudit vzorky pouze dva sommeliéři.

Mezi primárně oslovenými byl i Alexandr Burda. Nabídku však odmítl s tím, že tato stará, převážně francouzská vína si žádají vyšší míru znalostí. Nicméně se se správkyní tamních sbírek Evou Česákovou dohodli na něčem jiném. Na přednáškových večerech věnovaných vínům a oblastem, které jsou ve sbírce zastoupeny. Po půlroční přípravě se informace o chystané akci pustila “do světa“ a během krátké chvíle byly vyprodány dva večery.

„Netušili jsme, jaký bude zájem. Proto jsme prozatím připravili jen dvě přednášky,“ vysvětluje Burda. Ty se uskutečnily v pátek 22. července a v neděli 24. července. „Koncipovali jsme je edukativně. Hosté večera se nejprve seznámili s okolnostmi nálezu. Poté měli exkluzivní příležitost prohlédnout si depozit s víny. Cílem degustace připravené pro hosty večera bylo seznámit je se současnými, světově proslulými víny, při čemž jsme vycházeli jsme ze stejných oblastí a odrůd, jako si na zámek vozili před více než sto lety knížata Beufort – Spontin," uvádí k degustacím opavský pedagog.  V úvodu večera si také návštěvníci vyzkoušeli své schopnosti senzoricky rozlišit jednotlivé vzorky vín, dozvěděli se o aromatice vín i o tom, jak se aroma vína v láhvi během času mění. Ve spektru informací nechyběly ani údaje o historii, pěstování a vinné legislativě. Řadu zajímavostí vždy doplnila ochutnávka vína, a tak návštěvníci akce poznali všemi smysly Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Alsasko i sladká vína Porto a Sherry. Závěr degustace patřil koňaku, neboť láhve tohoto ušlechtilého destilátu se na Bečově také nalezly.
„Mnohé vzorky vín byly pro hosty překvapivé. Ať  už se jednalo o suché šampaňské z tradicí od roku 1827 nebo naopak sladké Sherry z odrůdy Pedro Ximenes se zbytkovým cukrem 360g na litr. Sami hosté konstatovali, že tak sladké víno a přitom harmonické, ještě nikdy neměli příležitost ochutnat." popisuje Alexandr Burda.

2016 08 Burda Becov 3Svým dílem k povedenému večeru přispěl i Petr Havrlant, který měl pro hosty připravenu zajímavou přednášku o historii litografických pohlednic s tematikou českých hradů, zámků a lázní. Ve své prezentaci se snažil zachytit především kraj lázeňského trojúhelníku, čímž učinil toto setkání zajímavějším nejen pro místní patrioty.

Sám Alexandr Burda má ze své mise do Bečova velmi dobrý pocit: „Cítil jsem zájem posluchačů. Potvrzovala to i řada dotazů. Návštěvníci oceňovali možnost vnímat vína všemi smysly, kultivovanost, pozitivní energii večera i vlastní nápad uspořádat přednášku s degustací. A těší mne, že vedení zámku v Bečově projevilo aktivní zájem o další spolupráci. Jeho pozitivní a vstřícný přístup rozhodně není úplnou samozřejmostí všude," hodnotí víkend v Bečově Alexandr Burda a rovnou odpověděl na další otázku ještě před tím, než byla vyslovena: „Přímo na přednášce mě oslovili i lidé, kteří pracují na jiných hradech a zámcích a požádali o akci u nich. Mohu tedy prozradit, že přednášky s podobnou tématikou  připravíme v budoucnu zřejmě i v Telči, na zámku Kynžvart nebo v Praze. Samozřejmě program bude pokaždé přizpůsoben geniu locci daného místa a jeho historii. Rovněž nemusíme setrvat jen při tématice vín. Šlechta svou pozornost často věnovala i pivu."

My ještě dodáváme, že další přednáška “doma“, tedy na zámku Hradec nad Moravicí, se chystá už na konec září. Sledujte proto web a facebook Gastrocentra a Slezské univerzity v Opavě.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015