Tým zahraničních vědců okolo děkana Zdeňka Stuchlíka šíří dobré jméno Slezské univerzity do světa

čtvrtek 1. září 2016 14:00 Autor: Zuzana Urbánková

2016 09 Uzbekistnci 2

FRANFURKT N. M., OPAVA - Fyzikové Filozoficko- přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě mají již delší dobu navázány kontakty a spolupráci se svými kolegy a jejich nejlepšími studenty - doktorandy z Uzbekistánu.  V současné době zde pobývají profesor Bobomurat Ahmedov a docent Ahmadjon Abdujabbarov, kteří jsou nyní na velkém turné po Evropě a dlouhodobě pobývají na univerzitě ve Frankfurtu.  K návštěvě své výzkumné skupiny oba vědce pozval děkan naší fakulty, profesor Zdeněk Stuchlík.

Jejich společné plány do budoucna souvisí s novým vesmírným oknem otevřeným 14. září 2015, kdy LIGO detekovalo průchod  gravitačních vln a vědci mají možnost zkoumat nejbližší okolí vznikajících černých děr. „Právě to, co bylo loni objeveno, předpověděl před sto lety Albert Einstein ve své Obecné teorii relativity,“ podotýká profesor Ahmedov. Spolu s ostatními členy výzkumné skupiny pracuje na jednom z hlavních témat zabývajícím se procesy projevujícími se při splynutí dvou černých děr, přičemž je ve formě gravitačních vln vyzářeno asi 5 procent součtu hmotností kolidujících černých děr.

2016 09 Uzbekistnci 1 „Nyní detailně počítáme průběh gravitačního vlnění těsně po vzniku, protože by nám tento průběh mohl dát informaci o tom, jestli vzniká přímo černá díra, anebo se projeví nějaký mezistupeň v podobě nahé singularity,“ uvedl Zdeněk Stuchlík. Dodal, že tým čeká také dokončení práce, která se zabývá stíny černých děr.

Podle slov docenta Abdujabbarova se tým bude věnovat i přímé návaznosti podoby stínu černé díry na měření obřích radioteleskopů, které v propojení dávají efektivně observatoř Horizont událostí. Přesnost měření je tak velká, že vědcům umožňuje přímo pozorovat například stín černé díry, která se nachází v centru Mléčné dráhy. Hmotnost černé díry je čtyřmilionkrát větší než hmotnost Slunce. Astrofyziky zajímá i druhá obří černá díra, kterou by mohli tímto měřením detekovat. Má šest miliard hmotností Slunce, ale je ve vzdálenosti 1 600 krát větší, v centru galaxie M87.

„Zatímco černá díra v centru naší galaxie je vyhladovělá, v případě galaxie M87 má černá díra spoustu krmiva, takže vytváří obří výtrysk, který má rozměry větší než celá galaxie, v níž se nachází,“ podotýká Zdeněk Stuchlík a dodává, že spolu se svými uzbekistánskými kolegy publikují pravidelně od roku 2013 své práce ve významných časopisech. Jen v letošním roce vydali čtyři společné vědecké práce.

Oba zahraniční vědci oceňují vzájemnou výměnu studentů z Taškentu s naší fakultou a naopak. Líbí se jim rovněž samotná slezská metropole i Česká republika, o níž hovoří jako o kolébce Einsteinovy Obecné teorie relativity.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015