Filozoficko-přírodovědeckou fakultu Slezské univerzity v Opavě navštívili studenti z Havířova, líbilo se jim tady

pondělí 12. září 2016 15:47 Autor: Zuzana Urbánková

2016 09 FPF exkurze 1

OPAVA - Třicítka středoškolských studentů druhého ročníku Střední průmyslové školy elektrotechnické z Havířova se v pondělí 12. září 2016 účastnila exkurze na Ústavu fyziky (ÚF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Byl pro ně připraven tříhodinový program, během něhož se dozvěděli, jak zde probíhá výuka, jaké studijní obory jsou k výběru či jakými technickými prostředky a vymoženostmi ÚF disponuje, a to včetně hvězdářské observatoře.

Výlet do virtuální reality i observatoře
2016 09 FPF exkurze 4Po zahájení, jehož se ujal vedoucí ÚF Doc. RNDr. Stanislav Hledík, Ph.D., si studenti vyslechli přednášku nazvanou Virtuální výlet do černé díry RNDr. Pavla Bakaly, Ph.D., a poté se pomocí hardwaru pro virtuální realitu dostali do těsné blízkosti horizontu událostí extrémně rychle rotující černé díry. Viděli také akreční disk zářící hmoty obklopující černou díru i to, jak černá díra svou gravitací deformuje reliktní kosmické záření jako zůstatek po velkém třesku.
Jedním z pomyslných bonbónků exkurze pak byla prohlídka robotizované hvězdářské observatoře, která je určena vědcům k jejich bádáním i občasným návštěvám veřejnosti. A protože bylo krásné počasí a modrá obloha bez mraků, podívali se profesionálním astronomickým dalekohledem na naši nejbližší hvězdu – Slunce.

Rektor: „Pokud se akce osvědčí, pozveme další školy.“
Spolu s nimi tak učinil také rektor Slezské univerzity v Opavě Doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D., který studenty havířovské Střední průmyslové školy elektrotechnické a jejich pedagogy na Slezskou univerzitu pozval. „Byl jsem na třídních schůzkách a tuto exkurzi jsem škole nabídl.
Pokud se tato akce osvědčí, pozveme k nám i další střední školy. Studentům to může pomoci v orientaci při výběru vysoké školy,“ uvedl rektor, jehož dva synové zmíněnou průmyslovku studují.

Výběr programu podle vlastních zájmů
Z dalšího programu si studenti vybírali již podle vlastního zájmu. Následovaly zajímavé přednášky RNDr. Tomáše Gráfa, Ph.D. „Jak vykouzlit hvězdné nebe“?, „Příliš stručný úvod do OpenACC“ Mgr. J. Novotného,  Počítačová simulace levitace magnetů docenta Stanislava Hledíka a představení oboru Multimediální techniky  Mgr. Martinem Petráskem. Tato  prezentace byla  postavena na ukázkách studentských videí, jež zúčastnění sledovali s velkým zájmem, přičemž bylo zřetelné, že kdyby nemuseli na vlak, zůstali by déle.

Studenti:  Líbilo se nám tady
2016 09 FPF exkurze 3Všichni studenti, které jsme měli možnost v závěru exkurze oslovit, uváděli, že se jim na naší fakultě líbilo. Zaujala je například projekce ve virtuální realitě. Uvedli to například Filip Orehek a Radim Kokoška. „Muselo na tom být hodně práce, ale povedlo se,“ adresoval Filip pochvalu týmu astrofyziků. Zatímco on zvažuje další vysokoškolské studium v Ostravě, Radim nevylučuje, že po maturitě nastoupí rovnou do praxe v nějaké firmě.  Sedmnáctiletému Adamovi Draisaitlovi se líbila hvězdářská observatoř a jeho spolužákovi Janu Foltýnovi opět 3D projekce: „Není vyloučeno i mé další studium tady u vás, ale zatím nevím.  Rád bych pracoval i v televizi či rádiu nebo byl učitelem, protože jsem z učitelského klanu.“  

Třicítka slušných a vychovaných hochů  
Kdo by si snad myslel, že fakultu navštívili rozjívení mladí muži, velmi by se mýlil. Opak je pravdou. Bylo znát, že se jedná o vychované a slušné mladíky. To potvrdily i jejich učitelky. „Jsou to chytří a fajn kluci. Jsme výběrová škola,“ uvedla Ing. Michaela Burková, která je spolu s jejich třídní učitelkou Ing. Boženou Ralbovskou doprovázela. „Naši studenti odcházejí na vysoké školy do Brna, Ostravy, ale nyní je možné, že přijdou i do Opavy,“ dodala s úsměvem Ing. Ralbovská.

2016 09 FPF exkurze 2

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015