Akademický den pětadvacetileté Slezské univerzity nabídne nabitý program

čtvrtek 29. září 2016 11:47 Autor: Martin Kůs

2016 09 AD pozvanka inoviny

OPAVA – Slavnostní zahájení nového akademického roku 2016/2017 konané u příležitosti 25. výročí založení Slezské univerzity v Opavě, otevření nové Univerzitní knihovny i zrekonstruované budovy na Bezručově nám. 14, vzácní hosté z řad politické reprezentace, samosprávních orgánů, čelní zástupci měst, obcí, církví a další významní představitelé společenského a kulturního života, udělení čestného doktorátu, zlatých medailí, medailí Sileasia docta at culta a jmenování nových docentů. To vše čeká akademickou obec Slezské univerzity ve středu 5. října 2016 v prostorách kostela sv. Václava v Opavě.

2016 09 ad NASTUPPočátek ceremoniálu oznámí slavnostní fanfáry úderem desáté hodiny dopolední.  Průvod význačných představitelů Slezské univerzity budou vedle zástupců českých, slovenských a polských vysokých škol a univerzit mimo další sledovat také místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek, který k této slavnostní příležitosti také přispěje krátkým projevem, poslanci PČR Zbyněk Stanjura, Miroslav Kalousek či Miroslav Opálka a další představitelé politického a společenského života. V průběhu aktu bude udělen čestný titul doctor honoris causa světoznámému fyzikovi, profesoru Marku Arturu Abramowiczovi, akademické hodnosti docenta převezmou hned dva vědci Slezské univerzity, historik PhDr. Lukáš Novotný a astrofyzik RNDr. Gabriel Török a dalším dvěma pedagogům bude udělena zlatá medaile. Dále se rektor Slezské univerzity doc. Pavel Tuleja rozhodl udělit v letošní jubilejní rok medaile Silesia docta at culta 16 osobnostem úzce spjatým se založením Slezské univerzity v Opavě. Program v kostele sv. Václava uzavře tradiční studentská hymna Gaudeamus igitur v podání Komorního pěveckého sboru Slezské univerzity.

V souvislosti s konáním Slavnostní zahájení nového akademického roku 2016/2017 se rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja rozhodl na 5. října vyhlásit tzv. rektorské volno,
a tím umožnit akademické obci účast na této akci. Studenti, pedagogové i zaměstnanci univerzity jsou srdečně zváni. 


V druhé části programu se hosté přesunou do prostoru Bezručova náměstí 14, kde se uskuteční oficiální otevření zrekonstruované budovy Fakulty veřejných politik a první prohlídka zbrusu nové Univerzitní knihovny. Hosté dostanou příležitost prohlédnout si všechna zákoutí nové budovy, včetně specializovaných učeben Ústavu ošetřovatelství, dvou velkokapacitních poslucháren dohromady pro bezmála 400 studentů a dalších moderně vybavených učeben a odborných pracovišť. Pro hosty bude jednak připraveno pohoštění připravené studenty v univerzitním Gastrocentru, jednak výstava mapující historii budov Slezské univerzity.
Bezrucova 14 1Z budovy je možnost přímého přístupu do nové centrální Univerzitní knihovny, vestavěné v atriu budovy. Nová knihovna v sobě shromáždila knihovní fond čítající na 150 tisíc svazků, který byl doposud rozmístěn na osmi různých místech v několika budovách Slezské univerzity. Studenti a ostatní uživatelé knihovny tak budou mít nově možnost nalézt vše pod jednou střechou, navíc s možností využití studovny s kapacitou 72 studijních míst a samostatnou studovnou Rakouské a Německé knihovny.
Akademický den Slezské univerzity v Opavě zakončí zasedání Vědecké rady univerzity.

Co je akademický den?
Slavnostní zahájení nového akademického roku, zkráceně označované jako akademický den, je jedním z tradičních akademických slavnostních aktů. Jak už název naznačuje, oficiálně zahajuje nový výukový rok, který zpravidla začíná ve druhé polovině září a je rozdělen na dva semestry. Akademický den má oficiální ráz, který podtrhuje účast celé akademické obce univerzity, její představitelé jsou oděni do talárů, hodnostáře zdobí příslušné insignie, zní slavnostní fanfáry atd. Setkání bývá spojeno s udělováním akademických hodností, různých ocenění a dalšími ceremoniály.

Nové sídlo Fakulty veřejných politik
Nejmladší fakulta Slezské univerzity čekala na vlastní sídlo od svého vzniku v roce 2008. Rekonstrukce a modernizace bývalého paláce zemského finančního ředitelství, jejíž součástí byla také novostavba Univerzitní knihovny v severozápadní části objektu, trvala dva a půl roku a celkově náklady se vyšplhaly na 295 mil. Kč. Nová budova bude primárně sloužit více než tisícovce studentů fakulty, kromě knihovny zde naleznou zázemí také všechny ústavy, výzkumné centrum a administrativní aparát. Do přízemí se přestěhuje univerzitní archiv, který se tak dočká důstojných prostor. Zhotovitelem stavby byla společnost SYNER, s. r. o. z Liberce, dodavatelem interiérů pak VESNA INTERIORS, s.r.o. z Veselí nad Moravou.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015