Finanční sbírka se rozbíhá, pomozme společně nemocné Natálce Kotasové

pátek 14. října 2016 11:12 Autor: Marek Cetkovský

foto: Ondřej Durczak

OPAVA - Administrativní požadavky splněny, finanční sbírka pro sedmiletou Natálku Kotasovou může začít. Do tohoto finále se posunula patronace Filozoficko-přírodovědecké fakulty, Fakulty veřejných politik a rektorátu Slezské univerzity v Opavě. Drobná, křehká dívka trpící dětskou mozkovou obrnou se tak dostala pod naše ochranná křídla. Tato v tuzemsku výjimečná patronace naplňuje podle slov děkana FPF Zdeňka Stuchlíka třetí roli univerzit, jež se dá stručně charakterizovat jako souhrn aktivit vysoké školy směrem ke společnosti.

Jednorázových padesát tisíc korun

„Jako správní patroni chceme Natálce zajistit finanční prostředky na potřebnou jednorázovou léčbu v Sanatoriích Klimkovice. Léčba, kterou by dívka doprovázena maminkou Hanou Semenyšinovou absolvovala příští rok, zde stojí měsíčně padesát tisíc. Pokud se vše podaří, má velkou naději na zlepšení. Přesto ji pojišťovna Natálce a podobně hendikepovaným dětem nehradí,“ zdůvodnil za organizátory sbírky zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D.

Nepříliš vydařený start do života

Natálka se paní Haně, speciální pedagožce z Bílovce, narodila o šest týdnů dříve. Vážila 1 390 gramů, ale dýchala sama. Vypadalo to, že vše bude dobré a holčička svůj nepříliš vydařený start do života dožene. Nicméně ve druhém týdnu života jí prasklo střívko a musela být operována. Ve třech měsících dostala těžký alergický zánět na bílkovinu kravského mléka a vyšetření musela absolvovat pod narkózou. Byla apatická, nereagovala na podněty, a rodiče zjistili, že jejich dcera nevidí. Natálce diagnostikovali poruchu zrakové funkce a opět následovalo vyšetření pod narkózou. „Od té doby jsme s očičkama cvičily. Díky pomocí Střediska rané péče a zrakového terapeuta se nám podařilo oči vycvičit, nadále však přetrvává krátkodobá fixace. Nyní je nasazená oční korekce,“ vypráví paní Hana, která se po odchodu partnera ve třetím měsíci Natálčina života o svou dceru stará sama. „Bylo to těžké období, ale už stojím na svých nohou,“ usmívá se paní Hana, která začala opět chodit do práce a Natálka do Dětského rehabilitačního stacionáře v Ostravě-Porubě, kde každý den cvičí a rehabilituje.

Starat se o postižené dítě je dřina

Jenže od září se jim život zkomplikoval. Natálka chodí za pomocí asistenta do školy a tam rehabilitace není. Proto za ní dojíždí do sídla Asociace dětí s dětskou mozkovou obrnou a přidruženými neurologickými onemocněními ČR na Sokolovské ulice v Ostravě. „Zde chystáme Edukační centrum domácí rehabilitace, navazující na intenzivní neurorehabilitační léčbu v Klimkovicích,“ vysvětluje předseda Asociace Miloš Svoboda, který je duší celého projektu, snaží se problémy rodičů takto nemocných dětí zviditelňovat a pomáhat jim ve shánění finančních prostředků.

"Starost o postižené dítě je nepřetržitá dřina, jejíž odměnou je úleva, úsměv a hlavně zdravotní zlepšení dítěte. Zoufale hledáte pomoc tam, kde ji očekáváte - u zdravotníků u státu. Chcete jen pomoc pro své dítě, rodiče jsou v současné době nuceni pro zaplacení měsíční speciální rehabilitace v Klimkovicích například sbírat plastová víčka, jichž je na jednu léčbu potřeba 14 tun,“ upozorňuje Miloš Svoboda, který se sám stará o postiženého syna Davida. Natálka a její maminka patří mezi ty, které na léčbu v Klimkovicích nemají peníze a na sběr plastových víček nemají čas ani energii.

Klimkovice přinášení zlepšení a naději

Dívenka sama nechodí, pohybuje se přísunem po zadečku, s pomocí si ujde pár kroků. Navzdory svým diagnózám je ale velmi vitální, inteligentní, upovídaná a má skvělý hudební sluch. „Potřebuje procvičovat koordinaci oko-ruka a také jemnou a hrubou motoriku. Rehabilitujeme od narození Vojtovou metodou, nyní Bobath terapií v Dětském rehabilitačním stacionáři. Už jsme v Klimkovicích byly. Léčba byla hrazena z dotace města Klimkovice, z nadace Rafael dětem, poskládali se také motorkáři z Motobaru u Hanky Bravantice a bílovická firma Denas Color. Pokaždé jsem viděla, jak se Natálka zlepšila. Přetočila se na bok, otočila se za jiným dítětem, což byl malý zázrak, dokonce začala i mluvit. Přičítám to léčivé jodobromové solance, vodě, která uvolňuje spasticitu. Těží se v Odrách a je stará šedesát milionů let,“ vypráví paní Hana a na otázku, co by ostatním maminkám ve stejné situaci poradila, odpovídá: „Ať své nemocné děti neberou jako chudinky. Jsou šťastné, takové jaké jsou, a my se o ně staráme,“ Pro ni samotnou je Natálka vším, obohatila jí neuvěřitelně život a v profesi speciální pedagožky posunula o kus dopředu.

Patroni a patronky, můžete přispět

Pokud se rozhodnete na léčbu Natálky Kotasové přispět, můžete tak učinit příkazem na účet u České spořitelny, který jsme pro tento účel založili. Číslo tohoto účtu je 000000-2949882133/0800, variabilním symbolem je datum Natálčina narození: 812009. Zde můžete příspěvek poslat jednorázově nebo si ho můžete rozdělit na menší částky formou trvalého příkazu. O všem vás budeme průběžně informovat.

Připomeňme, že zaměstnanci FPF přispěli před loňskými Vánocemi prostřednictvím finanční sbírky nemocným dětem téměř osmnácti tisíci korunami. „Doufáme, že patronace naše úsilí posune zase o kus dál a zaměstnanci obou fakult na Natálčinu léčbu přispějí. Záleží samozřejmě na jejich rozhodnutí,“ doplnil Jiří Siostrzonek.

TEXT: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby
FOTO: Ondřej Durczak/Centrum multimediální tvorby

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015