"Návštěva konference v Uzbekistánu pro mě byla zcela nevšedním zážitkem," říká doktor Kovář

čtvrtek 8. prosince 2016 7:52

2016 12 kovar taskent 1

Text: Ondřej Durczak

TAŠKENT, OPAVA - V první polovině listopadu navštívil doktor Jiří Kovář z Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě Slezské univerzity v Opavě mezinárodní konferenci v hlavním městě Uzbekistánu, Taškentu. Kromě setkání vědců z třiceti zemí světa, aktuálnosti a odbornosti přednášených témat, představovala návštěva středoasijského státu též zcela nevšední zážitek z pohledu gastronomie, cestovatelského komfortu a celkové péče, která byla účastníkům poskytnuta.

2016 12 kovar taskent 3Ve dnech 10. – 11. listopadu se v hlavním městě Uzbekistánu uskutečnila konference, které se zúčastnili vědci z tří desítek zemí světa.

Už od příletuvíce než osmi desítek přednášejících hostů, procházejících letištěm Vostočnyj jako VIP, bylo znát, že se celá akce bude odehrávat na snad té nejvyšší možné úrovni. Důvodem přepychu a pečlivosti ze strany pořadatelů bylo organizování ale i celkové finanční zajištění této konference přímo vládou Uzbekistánu. Uzbekistán patří k bezpečným zemím světa, s velkými městy bezpečnějšími než u nás.I přesto byli účastníci konference, zejména z důvodu efektivnosti a zviditelnění, mezi místem konání konference, hotelem a dalšími lokacemi přepravováni automobily a autobusy doprovázené policejním kordonem. Velkolepé bylo kromě dopravy a ubytování také zajištěné stravování v luxusních stylových restauracích, které představovalo menu složené z více než šesti chodů, doprovázené živou hudbou a tanečními představeními. Důraz na honosnost celé akce, její medializování a smysl pořádání právě uzbeckou vládou tkvěl v celkovém zviditelnění vědecké práce a vzdělání jako priority v hostujícím státě. Jeho vláda si kladla za cíl ukázat, že práce a výsledky vědy v Uzbekistánu mohou směle konkurovat výzkumům zbytku světa. Hlavní město Taškent je také sídlem mnoha univerzit a vědeckých pracovišť.

2016 12 kovar taskent 2Samotná konference nesla název NEW TRENDS OF DEVELOPMENT FUNDAMENTAL AND APPLIED PHYSICS:PROBLEMS, ACHIEVEMENTS AND PROSPECTS, kde svou práci představovali vědečtí pracovníci svým kolegům zejména v patnáctiminutových příspěvcích. Program sympozia byl rozdělen na čtyři témata: Teoretická fyzika a astrofyzika, Experimentální fyzika, Obnovitelné zdroje a Nové materiály. Doktor Kovář přednášel v astrofyzikální sekci, kde prezentoval  výsledky své práce týkající se tzv. astrofyzikální levitace elektricky nabitých toroidálních struktur kroužících kolem černých děr a magnetických hvězd. Kromě něj navštívili konferenci ještě další  dva Češi – inženýr Ron z Astronomického ústavu AV ČR a docent Kálal z ČVUT. Z pohledu organizace a celkového zajištění hodnotí doktor Kovář z Ústavu fyziky FPF SU v Opavě konferenci jako bezkonkurenčně nejvýraznějších a nejkomfortnějších ve srovnání s ostatními, kterých se doposudzúčastnil.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015