Jako první byla uchována paměť emeritního rektora univerzity Martina Černohorského

čtvrtek 26. ledna 2017 12:00

2017 01 nataceni cernohorsky 4

Autoři: Veronika Marková a Martin Kůs

OPAVA, BRNO – Přes jinak obsáhlý archiv nemá zatím Slezská univerzita v Opavě ucelený dokumentační materiál ke své historii. Vždyť kolik událostí za uplynulých dvacet pět let, po které Slezská univerzita v Opavě poskytuje vysokoškolské vzdělání nejen v regionu Moravskoslezského kraje, ale také mimo něj, se na její půdě odehrálo, kolik momentů a setkání nasměrovalo život opavské a karvinské akademické obce tím a jiným směrem? Ale také jak vlastně vznikala, následně si budovala své místo “na Zemi“ a stávala se uznávanou vzdělávací institucí, kterou dnes je? To je jen několik otázek, na které zatím známe jen dílčí odpovědi.

2017 01 nataceni cernohorsky 2Nepřekvapí tedy, že z iniciativy historika prof. PhDr. Rudolfa Žáčka, Dr., byl vytvořen filmový štáb vedený režisérem Ing. Petrem Jančárkem a sestavený z osobností napříč několika univerzitními pracovišti, který se rozhodl natočit sérii rozhovorů s osobnostmi, které nějakým způsobem vznik i život univerzity a dění na ní významně ovlivnili, posunuli dopředu či se zde natrvalo “zapsali“ svými pedagogickými či vědeckými úspěchy.

Je naprosto logické, že první cesta, kterou štáb absolvoval, vedla do Brna za prof. RNDr. Martinem Černohorským, CSc., mužem, který je z pohledu Slezské univerzity v Opavě asi nejvíce známý jako její první řádně zvolený rektor. Profesor Černohorský, dodnes aktivně působící na Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, ale spojil své profesní kroky s budoucí univerzitou ve vzdáleném Slezsku dávno před tím, než vznikla.

2017 01 nataceni cernohorsky 1Ve čtvrtek 12. ledna 2017 profesor Martin Černohorský přijal opavské akademiky a univerzitní zaměstnance ve své pracovně a velmi ochotně odpovídal na dotazy zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě a zkušeného moderátora Mgr. Jiřího Siostrzonka, Ph.D., děkana Fakulty veřejných politik v Opavě, historika profesora Rudolfa Žáčka a vedoucí archivu Slezské univerzity v Opavě Mgr. Veroniky Markové. Zavzpomínal na situaci na Masarykově univerzitě v Brně v časech přípravy a vzniku fakult v Opavě a v Karviné, na dobu jejich přerodu v budoucí Slezskou univerzitu v Opavě, na její následný vývoj i na svá dvě rektorská funkční období v letech 1992 až 1998 (tehdy byla funkční období tříletá, pozn. aut.). S odstupem i nadhledem bohatých zkušeností vyslovil své zpětné hodnocení událostí a kroků, které první polistopadovou univerzitu provázely. Neopomenul však komentovat situaci ve vysokém školství obecně, ať už po roce 1989 nebo i v současnosti či připojit fundované osobní postřehy a poznámky k vysokoškolské problematice jako takové.

2017 01 nataceni cernohorsky 3Záznam celého rozhovoru má několik hodin a bude uložen v Archivu Slezské univerzity v Opavě. Pořízen byl, stejně jako ty, které budou následovat, z několika důvodů. Tím hlavním je bezesporu potřeba uchovat nenahraditelnou paměť a osobní vzpomínky těch, kterých se události spojené se vznikem a vývojem Slezské univerzity v Opavě bezprostředně dotýkaly a ovlivnily jejich profesní, ale často i osobní, život. Tak se podaří doplnit stávající především papírové dokumenty v archivu o audiovizuální materiály a vyplnit tak prozatímní mezery v uceleném pohledu na uplynulé univerzitní čtvrtstoletí.  Jednotlivé záznamy by se měly stát nejen trvalou pamětí, ale také studijním materiálem budoucích historiků, místopisců, kronikářů a vůbec všech těch, kdo se podobně jako Slezská univerzita v Opavě snaží uchovávat nezkreslenou historii místa a kraje pro budoucí generace.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015