Literární Myslivnu plní hlavně univerzitní studenti

středa 1. února 2017 9:06 Autor: Martin Kůs

2017 02 myslivna 1

OPAVA - Před třemi lety, v prosinci roku 2014, se poprvé sešli literaturychtiví posluchači v opavském baru Myslivna, aby se zaposlouchali do děl známé i méně známé beletrie. Zrodila se Literární Myslivna. Od té doby se uskutečnilo již jedenadvacet večerů, které přinesly stejný počet různě tematicky laděných setkání. Zatím poslední se odehrálo v úterý 31. ledna a jeho téma bylo mimořádně blízké nám všem - pohádky. Opět bylo plno...

Za touto jedinečnou aktivitou stojí dva kamarádi, pedagog Ústavu bohemistiky a knihovnictví Mgr. Marek Timko, Ph.D., a současný posluchač 5. ročníku magisterského studia oboru Audiovizuální tvorba Bc. Ondřej Hložek. „Nápad seznamovat nejen studenty, ale i veřejnost s díly světových i tuzemských autorů jsem dostal poté, co jsem se o podobné aktivitě dozvěděl od Marka, který ji pořádá v Brně,“ uvádí k historii vzniku pořadu Ondřej Hložek a dodává: „A protože mi přišlo líto, že studenti bohemistických oborů se nemají jak a kde setkávat, napadlo nás dělat literární večery ve vzkříšených prostorách baru Myslivna jednou do měsíce.“

2017 02 myslivna 2Autorská čtení se odehrávají v průběhu celého roku vyjma prázdninových měsíců, uskuteční se tedy vždy deset setkání v roce. „Jde fakticky o kulturně animační setkávání, kdy je moderátory akce vybráno téma a podle tohoto tématu také patřičná literatura. Doposud se uskutečnilo dvacet jedna setkání nad tématikou Ruska a Ukrajiny v literatuře, času, jídla a pití, proběhl večer věnovaný Janu Balabánovi, Julesu Vernovi, autorům za branami ústavů, židovské literatuře, smrti, vánočním svátkům, alkoholu, Střednímu Východu, italské postmoderně, zvířatům, erotice, hmyzu, moři, kávě a cigaretám, expresionismu, Opavanům a Opavě v literatuře a pohádkám,“ shrnul dosavadní komplexní náplň večerů Ondřej Hložek. Stalo se také dobrým zvykem, že úryvky z literárních děl nečtou jen oba pořadatelé, ale přidávají se i hosté večera a občas se v předčítající promění i ti, kdo původně přišli jen poslouchat.

Prvotní obava organizátorů z toho, že by šlo o návštěvní propadák, se ukázala jako lichá. „Pro naše setkávání máme vyhrazenu zadní část kavárny, kam se všeho všudy vejde kolem pětadvaceti posluchačů, takže i kdyby jich přišla polovina, máme stále zaplněnou půlku sálu,“ odpovídá se smíchem Marek Timko s tím, že je překvapen návštěvnickou genezí. „Nejprve za námi začali chodit studenti z knihovnictví, české literatury a kamarádi, pak se přidávaly další obory, i studenti historie, ale také náhodní příchozí. Co nás potěšilo, tak účast studentů opavských středních škol, kteří si k nám našli cestu,“ poznamenal Marek Timko.

2017 02 myslivna 3Oběma organizátorům večera se ještě nestalo, že by si přichystali každý stejného autora či knihu. „Většinou vše dolaďujeme po internetu, abychom si nebrali naše oblíbené kusy navzájem, ale za ten rozptyl mohou především naše velké knihovny,“ řekl Marek Timko s tím, že vybírá z vlastního téměř čtyřtisícového arzenálu. A pokud mu pochybí tematicky laděné knihy, jde si je vypůjčit do knihovny Masarykovy univerzity v Brně, kde žije. „Každý máme také jiné čtenářské preference, což se myslím skvěle doplňuje. Když si jeden z nás neví rady, dáme hlavy dohromady a vymyslíme nějakou další variantu,“ dodává Ondřej Hložek.

O tom, jak večery probíhají, se mohou posluchači dobré a popravdě i méně známé literatury přesvědčit na 22. setkání. To proběhne v úterý 28. února od 19 hodin. Autorské čtení, které od letošního roku probíhá pod finanční záštitou Statutárního města Opava, se tentokrát zaměří na téma dadaismu a nonsensu. Vstup na něj je vždy volný.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015