Japonský vědec v Karviné navázal na předchozí spolupráci i na stávající aktivity fakulty

pátek 24. února 2017 7:07 Autor: Martin Kůs

2017 02 OPF Sohei Ito 1KARVINÁ – Na celý jeden rok posílil vědecko-výzkumnou základnu Institutu interdisciplinárního výzkumu Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné letos šestatřicetiletý vědec z Japonska. Dr. Sohei Ito byl vybrán ve fakultním výběrovém řízení na pozici výzkumného pracovníka s plným úvazkem s cílem posílit vědecko-výzkumný potenciál karvinské součásti a zvýšit počet zahraničních pracovníků působících na celé Slezské univerzitě.

Dr. Sohei Ito pochází ze Shimonoseki, prefektura Jamagoči, a je absolventem doktorského studia na Tokyo Institute of Technology. Od roku 2013 pracuje jako výzkumný pracovník na National Fisheries University, Department of Fisheries Distribution and Management v Japonsku. 

V Karviné, kde se do akademického života zapojil od podzimního semestru, se ve své práci zaměřil na analýzu, návrh a verifikaci modelů podnikových procesů s využitím formálních metod, které byly původně využívány v oblasti počítačových věd pro vývoj bezpečných a korektních softwarových systémů. Jeho aplikovaný výzkum navazuje a rozšiřuje stávající aktivity fakulty v oblasti simulací ekonomických systémů s důrazem na multi-agentní systémy. Mezi konkrétní formální metody tak patří temporální a modální logika. Dr. Ito se rovněž věnuje základnímu výzkumu v inovativní oblasti spatio-temporální logiky, která se používá pro ověřování logistických systémů.

Jak je už teď jasné, spolupráce karvinských a japonského vědce očekávaný výsledek přinese. Už teď po několika měsících bude výzkum prezentován v odborném časopisu.
 
2017 02 OPF Sohei Ito 3Pro karvinskou fakultu není pobyt japonského vědce na její akademické půdě úplnou novinkou. První vzájemné kontakty mezi ním a tehdejší Katedrou informatiky a matematiky OPF nesou letopočet 2011 a v roce 2012 se Dr. Sohei Ito zúčastnil konference v Petrovicích u Karviné, kde se se slezskými akademiky i osobně seznámil. V Petrovicích vedle svých dnešních kolegů poznal i jiné věci, například co je to opravdový mráz. Ostatně také o tom hovoří v rozhovoru, který s ním připravila redakce fakultního zpravodaje Otevřeně, Poutavě a neFormálně v prosinci loňského roku. Další cesta přivedla japonského vědce na půdu OPF Karviná na podzim 2014 a od října 2016 zde zahájil svůj roční pobyt.

Spolupráci s vědci a akademiky v “ zemi vycházejícího slunce“ udržují i některá další pracoviště Slezské univerzity v Opavě. Především se jedná o univerzitní fyziky a matematiky, jako příklad můžeme uvést vědecké pobyty Mgr. Filipa Blaschkeho, Ph.D., v Japonsku, z nichž vzniklo ve spolupráci s “domácími“ kolegy hned několik publikací.

ROZHOVOR

 

Could you introduce yourself?
I am from Shimonoseki, Japan. Shimonoseki is the in the west end of the main island (Honshu) of Japan. There I work as a research associate at National Fisheries University. I am a computer scientist so I teach computers and programming, as well as carry out research related to computer science.

How did you learn about our faculty?
A researcher in the faculty sent me an email in 2011 asking me about my research. That was the first time I learnt about the faculty. Since I have been working with him until now.

Your first visit to the Czech Republic?
In Feb. 2012 I came to Petrovice u Karviné and Karviná for a conference. There we presented the first paper from our collaboration.

What is your main job description here?
My main task in this faculty is research. I work with researchers and a PhD. student here on the generic company simulation model based on the multi-agent system. The topic is very interesting to me. Company modelling is a research topic in economics or business administration, whilst the multi-agent system is a kind of computer science. A combination of different research fields is a recent trend in science and technology. I am happy working on this interesting topic!

How do you usually spend your leisure time here?
Walking, cooking, study Czech and so on.

How do you like our country and Karviná?
I like Czech foods and beers. The scenery of the mountain side and the rural area is beautiful. People are kind and polite. Karviná is a compact and convenient city. I can reach all the places with walking. The park behind the chateau is very large, which surprised me. It is uncommon in Japan. Walking in a quite park makes me relax.

Your first experience and observations?
My first experience in the Czech Republic was a conference in Petrovice u Karviné in Feb. 2012. At that time a cold wave happened to hit Central Europe. So the temperature was about -15 to -20 centigrade. It was my first experience for coldness. So my first experience in the Czech Republic was accompanied with the first experience of such cold weather, that is why my impression of the Czech Republic is a “cold country.” I came to the Czech Republic in October and March, but it was also a bit cold for me (compared to my city in Japan). Fortunately, I will experience all seasons in Czech Republic through my stay here. I will enjoy all of them.

Thank you for your answers.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015