Studenti oboru Multimediální techniky absolvovali výuku v pražské galerii DOX a v Divadle ABC

sobota 25. února 2017 11:01

2017 02 PRAHA 1

TEXT: Zuzana Urbánková, Petr Jančárek

PRAHA, OPAVA - Studenti a studentky prvního ročníku studijního oboru Multimediální techniky (MMT) Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě ještě před začátkem letního semestru zavítali do Prahy, aby zde absolvovali program, obohacující jejich studium na Slezské univerzitě.

2017 02 PRAHA 3V doprovodu svého pedagoga, režiséra Petra Jančárka, navštívili nejprve výstavu „HAVEL“ v Centru současného umění DOX, realizovanou u příležitosti nedožitých 80. narozenin Václava Havla. Od loňského října zde mohou návštěvníci shlédnout obsáhlé dílo dvou předních českých fotografů - Tomkiho Němce a Bohdana Holomíčka - týkající se soukromého i oficiálního života prvního českého prezidenta, doprovázené Jančárkovými videoarty na stejné téma.
„V rámci výstavy jsme absolvovali také setkání s Michaelou Šilpochovou, spolukurátorkou výstavy HAVEL a reprezentantkou DOXu. Dozvěděli jsme se, co vše příprava výstavy obnášela a kolik úsilí organizátory stála,“ uvedl student prvního ročníku MMT Arnošt Holan a dodal, že zajímavé informace z Havlova života, týkající se vystavených prací, se on a jeho kolegové dozvěděli také přímo od svého pedagoga Petra Jančárka, který byl v posledních letech prezidentovým osobním filmařem.

2017 02 PRAHA 5Dále pak studenti absolvovali informativní schůzku s představitelkou Hudební banky Fontána Kateřinou Stankovou. „Z Hudební banky můžeme získat hudební doprovod pro naše audiovizuální díla, vznikající v rámci výuky na univerzitě. Užitečné pro nás byly také informace týkající se autorských práv,“ pokračoval student a upozornil, že jsou díky laskavosti provozovatelů Hudební banky a smlouvě uzavřené se SU, skladby z Hudební banky pro audiovizuální díla studentů SU zdarma.

Pražský studijní den zakončili opavští studenti návštěvou představení „Bedřich Smetana, The Greatests Hits“ v Divadle ABC a následnou besedou s autorem hry Jiřím Janků v divadelním baru. „Jedná se o příběh činoherního souboru, který je zahraničním grantem donucen k netradiční interpretaci Smetanových děl, což v daném případě vede k řadě velmi komických situací během nastudování hry,“ komentoval představení Arnošt Holan a dodal, že pražská návštěva studenty velice bavila a obohatila. Za všechny kolegy vyjádřil přání co nejdříve podobnou akci zopakovat. 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015