Jindřich Štreit ocenil osobitost i uměleckou hodnotu soutěžních snímků v soutěži Charity Opava

středa 1. března 2017 13:41 Autor: Martin Kůs

2017 03 Charita soutez foto 1a

OPAVA – „V tomto ročníku se objevily skutečně osobité fotografie, které nejsou poplatné schématu různých fotografických soutěží, ale mají výjimečnou uměleckou hodnotu,“ hodnotí zítra vrcholící  ročník fotografické soutěže MŮJ SVĚT Jindřich Štreit.
 
Jak jsme vás již před časem v našem článku informovali na konci ledna bylo uzavřeno přijímání snímků do soutěže MŮJ SVĚT pořádané Charitou Opava ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie v Opavě. Teď na začátku března předají pořadatelé soutěže ceny za nejlepší snímky. Ceny osobně předá jeden z hodnotitelů a patron soutěže prof. Jindřich Štreit.

Vernisáž výstavy spojená s oceněním vítězných fotografií
se uskuteční už zítra 2. března 2017 od 18 hodin
v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea

Mezi oceněnými, na které už netrpělivě čekají diplomy a chytré mobilní telefony budou také tři Opavané. Největší slávu zažije Petr Musila ze sociálně terapeutické dílny Radost, který získal první místo v kategorii Jak to vidím já, určené právě klientům charitních služeb. 1. místo v kategorii Život kolem nás získává Tereza Skoupilová z Prostějova. Život kolem nás - 2. místo putuje do Nového Jičína, autorem je Petr Vlček.

2017 03 Charita soutez plakatFotosoutěž MŮJ SVĚT, která vstoupila již do 9. ročníku, pořádá Charita Opava pro zaměstnance, dobrovolníky a klienty Charit celé České republiky. Členové odborné komise prof. Jindřich Štreit a dr. Jiří Siostrzonek z Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě a regionální manažer partnerské firmy ASEKOL Zdeněk Kovářík, kteří vybírali z 230 došlých snímků, neměli vůbec jednoduchou úlohu.

Kromě pochvaly na kvalitu soutěžních snímků, kterou vyslovil Jindřich Šterit, komentuje soutěž i Jiří Siostrzonek:  „Je výborné, že se mezi vítězi nerecyklují stále stejná jména, ale objevují se nová, což svědčí o popularitě soutěže.“ Dodává ještě, že ocenění pocházejí z mnoha měst celé republiky, což dokazuje, že se soutěž MŮJ SVĚT stala zavedeným celorepublikovým podnikem. Mimořádnou kvalitu došlých snímku potvrzuje i to, že komise letos kromě prvních tří míst udělila v každé kategorie výjimečně také čestné uznání.

A kdo jsou tedy vítězové letošního ročníku fotosoutěže MŮJ SVĚT?

2017 03 Charita soutez foto 3V kategorii Portrét získal 1. místo Zbyněk Čech ze Žďáru nad Sázavou (snímek, který vidíte na horní fotografii společně s pořadateli a hodnotiteli soutěže), 2. místo Martin Paľov z Frýdku-Místku a 3. místo Tereza Skoupilová z Prostějova. Čestné uznání udělila porota Denise Šimanové z Kamence nad Lipou. V kategorii Život kolem nás zvítězila Tereza Skoupilová z Prostějova, 2. místo patří Petru Vlčkovi z Nového Jičína a 3. opět Martin Paľov. Čestné uznání si v této kategorii odnese vedoucí Radosti Lucie Lichá z Opavy. No a první místo v kategorii Jak to vidím já je velkým úspěchem již zmíněného Petra Musila z Opavy, 2. místo si odnese Jolana Kotoučová z Ústí nad Labem a 3. příčku obsadila Dita Valachová z Pardubic. Posledním želízkem v ohni je pak čestné uznání pro Martina Židka z Opavy. Všechny vítězné fotografie najdete na stránkách Charity Opava www. charitaopava.cz.

Komise kromě vítězných a oceněných fotografií vybrala v každé kategorii dalších sedm snímků, které budou dohromady s vítěznými snímky tvořit letošní výstavu MŮJ SVĚT. Její slavnostní vernisáž, na kterou jsou zváni kromě oceněných autorů také všichni další účastníci soutěže i její příznivci, proběhne ve čtvrtek 2. března v 18 hodin za účasti Jindřicha Štreita i Jiřího Siostrzonka v krásném prostředí Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea v Opavě. Na vítěze opět čekají zajímavé ceny a diplomy. Výstava se po čtrnácti dnech přesune do opavského obchodního centra Silesia a poté ji opět čeká celoroční putování po městech České republiky.
Příští rok bude pro soutěž jubilejní, protože vstoupí do svého desátého ročníku. Historii soutěže se pak chystá Charita Opava rekapitulovat v samostatné retrospektivní výstavě. „Vzhledem k tomu, že je těžké vybrat ty nejlepší fotografie v každém jednotlivém ročníku, bude určitě značně náročnější vybrat ty nejlepší z celého desetiletí,“ dodává Zbyněk Kovářík.

2017 03 Charita soutez foto 2Fotosoutěž MŮJ SVĚT pořádá Charita Opava již několik let společně s firmou ASEKOL, neziskově hospodařící akciovou společností, která v zastoupení výrobců a dovozců elektrozařízení organizuje celostátní systém zpětného odběru elektrozařízení, tedy sběr, dopravu a recyklaci elektrozařízení včetně financování celého systému.

Na základě informací a podkladů Charity Opava a měsíčníku DOMOVNÍK zpracoval Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015