Akademický senát se sejde 7. března

čtvrtek 2. března 2017 17:19 Autor: Martin Kůs

Ilustrační foto: Martin Kůs

OPAVA, KARVINÁ – Druhé kolo volby zástupců studentké komory za Filozoficko-přírodovědeckou fakultu v Opavě v Akademickém senátu Slezské univerzity přineslo konečnou odpověď na otázku, kterých dvaadvacet jmen vytvoří na další tři roky nejvyšší správní orgán univerzity. S těmito jmény se můžete seznámit v našem doplněném a aktualizovaném předcházejícím článku.

Nově zvolený Akademický senát Slezské univerzity v Opavě (dále AS SU) se poprvé sejde ke svému jednání 7. března 2017. Na ustavujícím zasedání si zvolí nového předsedu a místopředsedu (dosavadním předsedou AS SU je Ing. Werner Bernatík, Ph.D. z OPF Karviná, místopředsedou Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., z Institutu tvůrčí fotografie v Opavě; pozn. red.) a předsedy obou komor (studentské a zaměstnanecké). Rovněž může v souladu se svým Volebním a jednacím řádem zvolit tajemníka senátu, ustanovit odborné komise a určit jednotlivé členy těchto komisí. Dá se rovněž předpokládat, že si AS SU ustanoví i plán úkolů na své tříleté volební období.

Už teď je jasné, že na nový nejvyšší orgán vysoké školy čeká celá řada úkolů. Především se jedná o dotažení přípravy a realizace změn a všeho nového, co do života českých vysokých škol přináší novelizace stávajícího zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách, který pozměňuje zákon č.137/2016 Sb.

Vedle dalších pracovních povinností nový AS SU pak čeká i další důležitý úkol, jehož výsledek významně ovlivní chod celé univerzity. Bude jím volba nového rektora Slezské univerzity v Opavě. Zda své “křeslo“ uhájí doc. Pavel Tuleja či do něj usedne na další čtyři roky někdo jiný, budou rozhodovat právě senátoři.

Jen připomínáme, že Akademický senát Slezské univerzity je z pohledu zákona nejvyšším orgánem vysoké školy nebo univerzity. Z tohoto postavení má také řadu výkonných a rozhodovacích pravomocí. Právní postavení senátu je upraveno v § 8 a § 9 Zákona o vysokých školách a upravuje jej statut vysoké školy či univerzity. Tvoří ho Komora akademických pracovníků (tzv. zaměstnanecká komora) a Komora studentů. Volební období pro členství v AS SU jsou tři roky.

V podmínkách Slezské univerzity má 22 členů, tvoří ho komora akademických pracovníků a komora studentů. Každá součást (fakulta) je zastoupena sedmi členy (čtyři zaměstnanci a tři studenti), Matematický ústav v Opavě pak má jednoho člena bez rozdílu, že se jedná o zaměstnance či studenta. Činnost a aktivity AS SU, potažmo jeho členů, upravuje Volební a jednací řád Akademického senátu Slezské univerzity. Hned z prvního bodu pramení, že Senát dbá na uplatňování demokratických principů v řízení univerzity a na dodržování akademických svobod všech členů Akademické obce univerzity tak, aby na tomto základě mohla být rozvíjena vzdělávací, vědecká, umělecká a odborná činnost univerzity. Za svou činnost odpovídá Akademické obci univerzity.

Hlasování AS SU je rozhodujícím pro celou řadu okolností života akademické obce. Mimo jiné navrhuje a koná změny ve studijním a zkušebním řádu univerzity, má pravomoc rozhodovat o hospodářských otázkách, struktuře univerzity, volí kandidáta na post rektora univerzity a navrhuje jej ke jmenování prezidentem a jejímu schválení podléhá celá řada dalších samosprávných aktivit. Na návrh rektora pak schvaluje členy vedení univerzity, vědecké rady a dalších orgánů, schvaluje také výroční zprávy a další dokumenty. AS SU má právo pověřit rektora úkoly k naplnění jejích rozhodnutí.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015