AKTUALIZOVÁNO O VIDEO: Nově zvolení senátoři se poprvé sešli. Předsedou se stal Ing. Werner Bernatík, Ph.D.

čtvrtek 9. března 2017 12:01 Autor: Martin Kůs

OPAVA - K prvnímu ustavujícímu zasedání se v úterý 7. března sešel nově zvolený Akademický senát Slezské univerzity v Opavě (AS SU). Nové složení nejvyššího orgánu vysoké školy vzešlo z řádných voleb, které se uskutečnily v posledních únorových dnech. Vedle dalších důležitých záležitostí vztahujících se k chodu univerzity si senátoři zvolili svého předsedu a předsedy komor AS SU.  

Do zasedací místnosti rektorátu usedlo jedenadvacet ze zvolených dvaadvaceti členů senátu a za přítomnosti hostů rektora Slezské univerzity doc. Pavla Tuleji, zastupující kvestorky Ing. Jany Polokové a prorektora pro vědu a zahraniční styky prof. RNDr. Miroslava Engliše, DrSc., se senátoři pustili naplno do práce.

2016 11 Bernatik 1Na post předsedy AS SU byli navrženi dva kandidáti - PhDr. Petr Vojtal, zastupující Filozoficko-přírodovědeckou fakultu v Opavě a Ing. Werner Bernatík, Ph.D., člen akademické obce Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. Následnou volbou byl poměrem 14:7 předsedou zvolen Ing. Werner Bernatík (ten byl také v posledních uplynulých měsících pověřený vedením AS SU a přípravou řádných voleb, pozn. red.). Následně byla uskutečněna oddělená volba předsedů obou komos AS SU. Na post předsedy komory akademických pracovníků byl navržen PhDr. Petr Vojtal (FPF) a na předsedu studentské komory byl navržen Lukáš Robenek (FPF). Oba byli vzápětí plným počtem volitelů do svých funkcí zvoleni.

V dalším pokračování se projednával návrh Statutu Slezské univerzity v Opavě, který byl s několika drobnými komentáři přítomných přijat. Podobně bylo jednohlasně přijato i znění Řádu výběrového řízení Slezské univerzity v Opavě, kdy při projednávání tohoto dokumentu seznámila paní zastupující kvestorka senátory s úpravami směřujícími k naplnění nové legislativy. Bez větších připomínek senátoři schválili i nová upravená znění Pravidel hospodaření a účtování,  Pravidel čerpání sociálního fondu a Vnitřního mzdového předpisu Slezské univerzity v Opavě s tí, že u posledního z jmenovaných dokumnetů bylo směrem k rektoru univerzity položeno nejvíce dotazů.

Kdo tvoří nový AS SU?

Zaměstnanecká komora:
Ing. Tomáš Verner, dr. Ing. Ingrid Majerová, Ing. Werner Bernatík, Ph.D., Ing. Kamila Turečková (všichni OPF Karviná),
doc. PhDr. Gabriela Rykalová, Ph.D., Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D.,  Mgr. Martin Urbanec, Ph.D., PhDr. Petr Vojtal (všichni FPF v Opavě),
RNDr. Vladimír Sedlář, CSc. (MU v Opavě),
PaedDr. Miroslav Pilát, Ph.D., Mgr. Jiřina Hosáková, Ph.D., Mgr. Pavlína Rabasová, Ph.D., Mgr. Petr Hušek, Ph.D.,(všichni FVP v Opavě)

Studentská komora:
Bc. Patrik Kováč, Bc. Daniel Kvíčala, Ing. Adéla Chromčáková (všichni OPF Karviná), Lukáš Robenek, Jiří Skácelík, MgA. Mgr. Ondřej Durczak (všichni FPF v Opavě),  Martin Pavlík, Štěpán Kupčík, Eliška Mučková  (všichni FVP v Opavě)

Další dva jednací bloky obsahovaly především ekonomické a studijní záležitosti Slezské univerzity. U prvního z těchto bodů znovu rektor Pavel Tuleja seznámil přítomné s novou metodika rozdělování finančních prostředků jak ji připravuje a avizuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, jejími předpokládanými i reálnými dopady na univerzitu i reakcemi zástupců jednotlivých součástí na tyto změny. V bloku studijních záležitostí se diskuse odvíjela v rámci podmínek pro přijetí ke studiu v bakalářském, navazujícím magisterském a doktorském studijním programu Matematického ústavu v Opavě. To z toho důvodu, že ústav nemá svůj senát a tedy AS SU jej v těchto záležitostech zastupuje.

V oblasti personálních záležitostí se mluvilo hlavně o schválení členů Rady pro vnitřní hodnocení univerzity. Jak nové senátory opět rektor Tuleja informoval, jedná se orgán, který má za úkol zabezpečovat kvalitu studijních programů, má tedy přibližně roli vnitřní univerzitní akreditační komise. Zároveň je seznámil s tím, že Vědecká rada Slezské univerzity už předběžně s navrženými členy s jednou výjimkou souhlasila. Proto byly ze všech součástí na tuto jednu pozici nominováni jiní kandidáti a nakonec byl z těchto čtyř jmen vybrán prof. Jindřich Štreit.
AS SU členy Rady pro vnitřní hodnocení univerzity plným počtem přítomných odsouhlasil.

V poslední části jednání, tzv. různém, se rozprava vedla na téma úkolů, které AS SU čeká. Jedná se např. o dohotovení volebního a jednacího řádu AS SU. Ten byl dosud jako jeden dokument, ale podle novely zákona bude nutné, aby se jednalo o dva samostatné dokumenty. Na jejich přípravě se podílí jak senát (jednací řád), tak rektor univerzity (volební řád). Proto došlo k dohodě o spolupráci na přípravě těchto materiálů.

2017 03 VIDEO VOLBY

Příští zasedání Akademického senátu Slezské univerzity v Opavě se bude konat 4. dubna opět v Opavě a od dalšího zasedání už bude znovu uplatňována praxe střídání Opavy a Karviné.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015