Studenti informatiky rozjíždějí filmový klub – prvním filmem bude Kód Enigmy

pondělí 3. dubna 2017 14:18 Autor: Martin Kůs

2017 04 kod enigmy

OPAVA – „Dovoluji si Vás pozvat na historicky první promítání studentského filmového klubu Ústavu informatiky, které proběhne ve čtvrtek 6. dubna od 14:40 hodin v místnosti H3 univerzitního areálu Hradecká ulice 17.“ Tak takový vzkaz posluchače druhého ročníku Informatiky Ondřeje Mazurka jsme zachytili a rádi tlumočíme dál.
 
Pro tuto první projekci se na Informatice rozhodli zvolit britsko-americký snímek Kód Enigmy z roku 2014. Jednak proto, že osoba Benedicta Cumberbatche prostě táhne diváky a jednak pro výjimečnost zobrazované osoby - Alana Turinga a nepopiratelné kvality snímku samotného.

„Máme za to, že snímek má potenciál oslovit studenty napříč studovanými obory a zároveň jim trochu přiblížit oblast informatiky, umělé inteligence a computer science,“ neopomíná Ondřej fakt, že informatika se ve filmu také najde.
Děj filmu je věnován určité kapitole života britského matematika Alana Turinga a jeho podílu na prolomení nacistické šifry během druhé světové války. Turing přišel s nápadem abstraktního univerzálního výpočetního stroje, který by dokázal řešit rozdílné typy úkolů výrazně efektivněji a rychleji než člověk. Přišel s elegantní metodou pro testování umělé inteligence, resp. myslících strojů. Samotným prolomením šifrypodle odhadů zkrátil válku až o dva roky a zachránil milióny životů. Protože operace, na které se podílel, byla tajná veřejnost se o detailech jeho zapojení dozvěděla až o mnoho let později, v době, kdy byl Turing již po smrti. Krátce po válce byl totiž Turing zatčen a odsouzen za svou homosexuální orientaci a podstoupil chemickou kastraci. Léčba měla zásadní vliv na jeho duševní rozpoložení a v roce 1954 spáchal (zřejmě) sebevraždu. Omilostnění a omluvy britské vlády se dočkal až v roce 2009.

Součastí projekce bude i kratičký úvod pana profesora Kelemena, který je sám odborníkem na Turinga a umělou inteligenci a vzhledem k tomu, že dlouho působil na univerzitách v Rakousku, Maďarsku a USA, kde se soustředili odborníci na tuto oblast, budou jeho příspěvek a účast v debatě po projekci zajisté velice přínosné a zajímavé.

„V samotném závěru bychom pak rádi nechali na divácích, který z nabízených snímků budeme promítat na nadcházejícím setkání a až na základě jejich hlasování bychom domlouvali hosta pro nadcházející projekci,“ uvádí Ondřej Mazurek na závěr své pozvánky.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015