Studentky a studenti Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě navštívili CERN

pondělí 16. října 2017 8:15

2017 10 UF CERN 3

Text: Simona Beerová, fotografie: archiv UF

ŽENEVA, OPAVA - Studenti Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě navštívili ve dnech 3. až 7. října 2017 Evropskou laboratoř pro fyziku částic známou jako CERN ( Conseil Européen pour la recherche nucléaire), která sídlí v Ženevě.  Jedná se o nejrozsáhlejší výzkumné centrum částicové fyziky na světě. Jeho zařízení, urychlovače a detektory částic, patří mezi největší a nejsložitější vědecká zařízení.

2017 10 UF CERN 1CERNem nás provázela Ina Carli, studentka PhD. z Karlovy Univerzity, která se nám věnovala nad rámec běžných prohlídek. Po přednášce, ve které nás zasvětila do problematiky, jsme navštívili několik experimentů.  ATLAS, který je jedním ze dvou detektorů pro všeobecné použití u Large Hadron Collider (LHC),  vyšetřuje širokou škálu fyziky, a to od hledání Higgsova bozonu po další rozměry a částice, které by mohly tvořit temnou hmotu. AMS, detektor fyzikálních částic, který hledá temnou hmotu, antihmotu a chybějící hmotu z modulu připojeného k vnějšímu prostoru kosmické stanice ISS. ELENA - představuje budoucnost pro výzkum antihmoty. Obvodový zpomalovač o délce 30 metrů zpomalí částice na energii pouhých 100 keV. Pomalejší antiprotony zvyšují účinnost při vytváření atomů antimateriálů za účelem studia jejich vlastností. Nakonec jsme navštívili experimentátorium, kde jsme si mohli sami vyzkoušet mlžnou komoru.

2017 10 UF CERN 2Jelikož jsme byli na cestách v době letošního konání Noci Vědců, zpříjemnili jsme si večery odbornými přednáškami. První večer patřil tématu CERNu, kterou nás provedl RNDr. Ph.D.Juráň. Druhý večer nám studentka druhého ročníku oboru Astrofyzika představila naší fakultní observatoř WHOO! a studentka prvního ročníku teoretické fyziky a astrofyziky Jana Dvořáková se věnovala Exoplanetám. I když přednášky nebyly povinné, zúčastnilo se celé osazenstvo zájezdu, tedy 57 posluchačů. (nejen studenti FPF, ale i studenti Matematického ústavu v Opavě, gymnázia Rýmařov, Bílovec, Bruntál a další přátelé školy). Nechyběla velká fyzikální soutěž o sladké odměny, které se zúčastnili téměř všichni účastníci zájezdu.

Úplnou fotoreportáž z návštěvy v Ženevě najdete zde


Navštívili jsme také Švýcarské vědecké centrum Technorama ve Winterthuru. Toto vědecké centrum obsahuje více než 500 exponátů (experimentálních stanic a laboratoří). S plánovanou přednáškou s názvem Život blesku jsme si na vlastní kůži mohli vyzkoušet Faradayovu klec, Teslův transformátor, nebo Van de Graaffův generátor. V Bernu jsme navštívili dům Alberta Einsteina, kde jsme pečlivě nasávali atmosféru, abychom snad našli odpovědi na další fyzikální otázky.

Zájezd nebyl jen o fyzice. Navštívili jsme také Kostnici, výrobnu delikátních sýrů Gruyére,  čokoládovnu, hrad Chillon na břehu Ženevského jezera a někteří zvládli i prohlídku centra Ženevy (katedrála, pomník reformátorů, rodný dům J. J. Rousseau, vodotrysk aj.

2017 10 UF CERN 4

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015