Studenti středních škol vítají přednášky o informatice

sobota 24. února 2018 6:20 Autor: Administrator

2018 02 UI stredoskolaci 1

 Autor: Mgr. Kamil Matula

Opava – Vzájemné kontakty mezi vysokoškolskými ústavy Slezské univerzity v Opavě a žáky středních škol nejen v regionu Moravskoslezského kraje se už staly naprosto běžnými. Také v uplynulém roce absolvovali akademici z Ústavu informatiky řadu návštěv na středních školách s přednáškami zaměřenými na informatiku a příbuzné obory. Studenti středních škol také navštěvovali Ústav informatiky v rámci exkurzí do laboratoří robotiky. Odhadem se těchto akcí účastnilo kolem tisíce studentů.

Kalendářní rok 2017 se na Ústavu informatiky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě nesl také ve znamení navázání kontaktu se studenty středních škol – potenciálními zájemci o studium na Slezské univerzitě v Opavě. Akademici z Ústavu informatiky tak vyjeli na řadu středních škol v Moravskoslezském a Olomouckém kraji s populárně-naučnými přednáškami, a zároveň zval středoškolské studenty také na exkurze do laboratoří robotiky. Odhadem bylo osloveno téměř tisíc žáků středních škol.

2018 02 UI stredoskolaci 2Přípravy a první přednášky se odehrály již v letním semestru akademického roku 2016/2017, kdy zaměstnanci a doktorandi Ústavu informatiky vyjížděli na střední školy s přednáškami Teorie v praxi? Kdo to kdy viděl! (Dr. Miroslav Langer), Umělá inteligence: Kdo s koho? (doc. Petr Sosík), Kybernetická bezpečnost (Mgr. Lenka Resslerová) a Vytvoř si svého virtuálního robota (Ing. Zbyněk Obdržálek). V následujícím zimním semestru se přednášek ujali také Mgr. Jiří Martinů a Mgr. Pavel Martínek. Okruh přednášek byl rozšířen o témata doc. Petra Čermáka Kukátko do mozku a Naprojektuj si vlastní procesor, Dr. Lucie Ciencialové Aktuální trendy webových aplikací a o Mediální gramotnost Mgr. Kamila Matuly.

„Přednáškami na středních školách a exkurzemi do laboratoří robotiky jsme se snažili oslovit zejména studenty gymnázií a středních škol v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, tedy potenciální zájemce o studium u nás,“ říká doc. Luděk Cienciala, vedoucí Ústavu informatiky a dodává: „Nově se pokoušíme oslovit také zájemce na Slovensku a věříme, že se nám podařilo studenty na středních školách zaujmout, pobavit, a že se tato snaha projeví také na počtu podaných přihlášek.“

Všechny akce, které Ústav informatiky nabízí středním školám, jsou k dispozici ve fotogalerii na Facebookovém profilu ústavu. „Přednášky i exkurze nabízíme samozřejmě i v roce 2018. Očekáváme, že největší zájem bude opět v době vysvědčení, ale nebráníme se výjezdům a exkurzím v průběhu semestru,“ říká Dr. Miroslav Langer, který zajišťuje kontakt a domluvu se zástupci středních škol.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015