Dokumentární snímek New Game míří do finále Academia filmu Olomouc 2018

úterý 27. února 2018 13:16 Autor: Martin Kůs

2017 03 newgame 1

OPAVA, OLOMOUC - Dokumentární snímek New Game studentů oboru Audiovizuální tvorba Aleše Brunclíka, Kateřiny Novákové a Jindřicha Mižďocha (první dva jmenovaní v loňském roce snímkem studium absolvovali, Jindra je aktuálně studentem druhého ročníku navazujícího magisterského studia), byl nominován do finále česko-slovenské soutěže 53. ročníku mezinárodního festivalu vědecko-populárních filmů Academia filmu Olomouc 2018. Celkem bylo do soutěží festivalu vybráno 59 snímků, do česko-slovenské soutěže pak 17. Mezi nimi i New game. Podíváme-li se do festivalových statistik, zjistíme, že v uplynulých ročnících přesáhl počet akreditovaných filmů číslo 300. Už samotná nominace je tak velký úspěch.

New Game se věnuje počítačovým hrám. Ale ne z pohledu jejich uživatelů, zaměřuje se na to, jak hry vznikají.

Podle průzkumu ESA z roku 2015 je na světě 1,8 miliardy hráčů počítačových her a Česká republika je velmi významnou továrnou těchto her. Dokládají to třeba známé tituly jako Samorost 3 společnosti Amanita Design, jejímž výrazným rysem je jedinečné výtvarné zpracování, či Space Engineers od Keen Software House. Obě tyto hry jsou ústředním motivem dokumentu New Game. Snímek se přiblížil vývojářům a zachytil jejich pracovní postup i střípky ze zákulisí vývoje her. Dokument sleduje celkem čtyři projekty, na kterých demonstruje zmíněnou výrobu her i jejich význam.

2016 01 Ales Brunclik new game 4„Co se týče natáčení, tak to bylo naprosto skvělé. Vývojáři byli ke mně velmi vstřícní a přátelští. Zažil jsem s nimi spoustu skvělých momentů, jezdil jsem na konference, festivaly, herní turnaje... Tím jsem i pochopil, jak je herní komunita úžasně propojena. Opravdu jsem mezi nimi nepostřehl žádnou nenávist či rivalitu. Naopak jsem byl svědkem, kdy jeden tým pomáhal tomu druhému s propagací a kampaní,“ vzpomínal v jednom z předchozích rozhovorů na natáčení Aleš Brunclík.

Práce na časosběrném filmu trvala dva roky. Jak Aleš řekl, byly to dva roky úžasné a zajímavé práce, ale také provázené doslova infarktovými situacemi. Třeba, když bylo potřeba sehnat peníze. V kapse týmu tehdy bylo devět tisíc, podle předpokladů však potřeboval minimálně 65 tisíc korun. Studenti to zkusili přes portál Startovač. Nebo když shořel disk se záznamem. Po jednom z natáčení přetahoval Aleš čerstvý materiál, když ucítil kouř. Vše sice přerušil a odpojil elektriku, paměťový disk odeslal hned na analýzu, ale odpověď nebyla příznivá. „O svých pocitech ani nemohu mluvit, byl jsem zlomený, rozhodnutý vše ukončit. Rok natáčení byl zničený,“ vzpomíná na to dnes. Ale jak se říká, nestahuj kalhoty, když je brod ještě daleko. Aleš objevil v jiném počítači pár záznamů, pak další, jiné byly přece jen zálohované na externích discích. Nakonec se podařilo dát znovu dohromady asi polovinu toho, co bylo na zničeném disku. A Aleš se znovu pustil do práce – jezdil a natáčel.

Svůj film New Game představili opavští studenti veřejnosti 24. března 2017 v klubu DUP36.cz na pražské Národní třídě. Okamžitě zaujal, přece jen podívat se pod pokličku kuchyní, kde se vaří nejlepší počítačové herní pecky, to se každý den nepodaří. Pro uživatele jsou počítačové hry prostředím plným dynamiky, akčnosti a často překvapivých událostí. Tím, že Aleš nahlédl do zákulisí takových her, poznal, že jejich tvorba není jednoduchá a od nápadu k realizaci je často hodně dlouhá a náročná cesta. „Jeden level se může dělat i několik měsíců. Každý tvůrce dělá jeden dílčí obor, takže celkový výsledek uvidí až ve chvíli, kdy je vše hotovo,“ popisuje jedno ze svých zjištění.

2016 01 Ales Brunclik new game skrTo ostatně dokazují i slova vedoucí oddělení Audiovizuální tvorby Mgr. Moniky Horsákové, kde Aleš a další opavští dokumentaristé studovali a studují:
„Snímek podle mě není zajímavý jen pro hráče a fanoušky počítačových her, kteří mohou jeho prostřednictvím nahlédnout do zákulisí jejich vývoje, ale osloví i ty, kteří se v tomto světě neorientují. Dokument totiž ukazuje, že hry mohou být skutečným multimediálním uměním, spojujícím obsah, výtvarno a hudbu. Mimochodem, svět počítačových her režiséra filmu Aleše Brunclíka natolik pohltil, že v jedné ze společností, které film sleduje, nakonec po ukončení studia začal pracovat,“ konstatuje vedoucí oddělení a potvrzuje naše slova: „Účast v Česko-slovenské soutěži AFO považuji za obrovský úspěch. Počet letos přihlášených filmů ukazuje, že i na poli populárně-vědeckých filmů je obrovská konkurence, a už to, že byl snímek New Game vybrán mezi 17 nejlepších z Česka a Slovenska, ukazuje na jeho kvalitu. Mám z toho opravdu velkou radost a tvůrcům blahopřeji.“

Kdy přesně bude New Game v Olomouci promítán, zatím nevíme. Pořadatel v tuto chvíli ještě nemá zveřejněný program. Festival ale bude od 26. do 29. dubna 2018 v prostoru Uměleckého centra Univerzity Palackého v ulici Univerzitní 3.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015