Kousek lesku letošních Oscarů putuje pomyslně i do Opavy

čtvrtek 8. března 2018 8:57 Autor: Administrator

 Foto: Martin Kůs

PRAHA - Kousek lesku letošních Oscarů putuje pomyslně i do Opavy. Ocenění v kategorii vizuální efekty získal snímek Blade Runner 2049, na jehož výrobě spolupracovala česká společnost Universal Production Partners. Její jméno tvůrci zmínili i v děkovací řeči. A mezi desítkami pracovníků, kteří v pražském studiu UPP na efektech pro sci-fi Blade Runner 2049 pracovali, byl i Jaroslav Zajíček z oddělení Audiovizální tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity.

Video: Jak vznikaly vizuální efekty v UPP 


Foto: Veronika Motúzová„Pracoval jsem jako rotopaint artist. Dostával jsem záběry bez vizuálních efektů. Poté jsem vybíral a označoval místa, která budou použita a která půjdou z filmu pryč. Tyto záběry jsem posílal dále compositorům, kteří pak daný záběr kompletovali. Dodávali vytvořené 3D objekty a efekty,“ upřesňuje Jaroslav Zajíček. „V UPP se pro film Blade Runner 2049 vyrobilo více než dvě stovky trikových záběrů,” uvedla společnost v tiskovém prohlášení. V Praze vznikly například miniatury filmového města, galerie starých replikantů či podvodní souboj. Vizuální efekty filmu Blade Runner 2049 slavily úspěch i na evropském kontinentu, v únoru získaly cenu Britské filmové akademie BAFTA.

„Bylo důležité soustředit se na detaily v obrazech a pečlivě přistupovat ke každému filmovému obrazu. Využil jsem při této práci předchozí zkušenosti z restaurování filmů, mimochodem Baron Prášil, na kterém jsem také spolupracoval, získal v rámci ankety prestižního Britského filmového institutu (BFI) titul nejlepšího restaurovaného filmu v roce 2017,“ dodává Jaroslav Zajíček. „Jsem moc rád, že kousek z těchto ocenění, a dokonce i Oscarové slávy putuje k nám do České republiky a malinký kousek zlatého prachu i k nám do Opavy,“ uzavírá.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015