Posluchači AVT představí své práce v ostravské Fiducii

čtvrtek 29. května 2014 10:11 Autor: Martin Kůs

Foto: Jiří Šebesta

OSTRAVA, OPAVA – Pevné místo v nabídce studijních oborů Slezské univerzity v Opavě si už dávno získaly také umělecké obory – Tvůrčí fotografie, Kulturní dramaturgie a Audiovizuální tvorba. Studenti posledního ze  jmenovaných oborů za několik dní opět představí své práce na večeru, který se již potřetí uskuteční v ostravské galerii a antikvariátu Fiducia.

„Už tradičně na přelomu měsíců května a června představí ve Fiducii naši posluchači své práce, které vytvořili v průběhu akademického roku, a to v rámci cyklu Pohyblivý svátek, což je projekt, díky kterému mohou svou tvorbu napříč obory prezentovat na veřejnosti právě vysokoškolští studenti. Náš večer s podtitulem Une Petite soirée de l’AVT proběhne 4. června od 18 hodin,“ říká k plánované akci Monika Horsáková, vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě s tím, že divákům a posluchačům se představí nejen fotografická a audiovizuální díla, ale také práce určené pro rozhlas.

Hosté budou moci zhlédnout třeba dva dokumenty ze série Dějiny na vlastní kůži II. „Je to už třetí série výukových dokumentů věnujících se soudobým dějinám, které studenti Audiovizuální tvorby připravují ve spolupráci s občanským sdružením PANT. V zatím poslední sérii vzniká celkem deset dokumentů. Šest už máme hotových. Snímek věnovaný romskému holokaustu s názvem Unikli jisté smrti – přežili Porajmos٭ jsme v předpremiéře představili na festivalu Opavský páv, další dva bychom chtěli premiérově uvést právě v Ostravě. Půjde o snímky Paul Wilson – normalizace očima cizince a film Děti 50. let, mapující osudy rodin politických vězňů v padesátých letech minulého století,“ upřesňuje Monika Horsáková.

Foto: Martin KůsKromě historických dokumentů nabídnou opavští studenti také krátký snímek natočený pro organizaci Člověk v tísni, věnovaný jejím aktivitám v Arménii, univerzitní promovideo s režisérem Jakubem Kohákem v hlavní roli, které natočili pod vedením Jiřího Vávry studenti navazujícího magisterského studia AVT, či rozhlasový dokument o extremismu Kláry Šebestové a Jitky Rosenbaumové. Pro odlehčení večera zazní také rozhlasová pohádka, absolventský projekt studenta Jana Plecháče Kačenka a dub Páprda. V prostoru Fiducie budou rovněž naistalovány autoportréty studentů druhého ročníku AVT.

Také pro studenty je prezentace ve Fiducii prestižní záležitostí. Už proto, že se jedná o respektovaný kulturní prostor, který si na ostravské umělecké scéně vybudoval pozici prestižního prostoru. Budoucí dokumentaristé z Audiovizuální tvorby navíc s Fiducií dlouhodobě spolupracují – zaznamenávají zde kulturní akce, debaty, křty knih či autorská čtení.

Obor Audiovizuální tvorba lze na Slezské univerzitě studovat v bakalářském i navazujícím magisterském stupni. Jde sice o nejmladší umělecký obor na univerzitě, jeho studenti se už ale mohou pyšnit řadou úspěchů. Na svém kontě mají několik ocenění z mezinárodních filmových festivalů, sami uspořádali úspěšný mezinárodní festival Opavský páv, pro Český rozhlas Ostrava připravují pravidelný nedělní pořad s názvem Pauzička, pro výukový portál Moderní dějiny.cz natočili dva cykly vzdělávacích dokumentů s názvem Sami proti zlu a Dějiny na vlastní kůži, z nichž některé se s úspěchem promítaly i ve Varšavě či Spojených státech.


٭Slovo porajmos vyjadřuje v romském jazyce pojem genocidu romského obyvatelstva během 2. světové války

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015