Opavské studentky pátraly po zákeřném onemocnění

pátek 11. března 2016 17:05 Autor: Marek Cetkovský
Foto: Jana Kačorová

OSTRAVA, OPAVA – Ve čtvrtek 10. března se zdravotnická zařízení po celém světě připojila k mezinárodnímu Dni ledvin. Nechyběla mezi nimi ani Městská nemocnice v Ostravě, která je jedním z míst odborné praxe Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik. A několik posluchaček oboru Všeobecná sestra se v tento den připojilo k personálu Nefrologického a hemodialyzačního centra, aby pomohly zvládnout nápor zájemců o preventivní vyšetření. Opavskou univerzitu reprezentovaly studentky Anastasija Jevsejeva, Šárka Teofilová, Veronika Klapcová, Nikola Janová, Kristýna Řezníková a Vendula Šejvlová, které pomáhaly klientům se vstupním formulářem a přímo vykonávaly všechna screeningová vyšetření.

Foto: Jana KačorováSvětový den ledvin vyhlašuje Mezinárodní federace nadací pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost a již tradičně připadá na druhý čtvrtek v březnu. Letos se konal již po jedenácté a byl zaměřen na problematiku onemocnění ledvin u dětí s heslem „Prevence nebolí, jednejte včas“. Cílem je zvýšit informovanost zdravotníků a laické veřejnosti o nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby. Zákeřnost onemocnění ledvin totiž spočívá v tom, že pacienti mnohdy nepociťují obtíže až do chvíle, než nemoc propukne naplno, což jen zvyšuje význam prevence.

Foto: Jana KačorováSoučástí bezplatné prohlídky v ostravské nemocnici byl vstupní formulář, který se dotazoval na rizikové faktory, jakými jsou například vysoký krevní tlak, onemocnění srdce a cév, cévní mozková příhoda, diabetes, kouření, alkohol, obezita, vysoký cholesterol a tuky v krvi. Indikátory případného onemocnění ledvin hledaly studentky vyšetřením moči, pomocí glukometru zjišťovaly z kapilární krve hladinu glykémie. Měřily také krevní tlak a puls a pomáhaly s výpočtem BMI na základě zjištěné výšky a váhy klientů. Návštěvníci tak měli možnost prohlédnout si hemodialyzační sál, kde je sestry seznámily s veškerým vybavením a odpověděli na dotazy ohledně průběhu a náročnosti mimotělního čištění krve.

Foto: Jana KačorováLetos se akce zúčastnilo celkem 165 lidí a podařilo se odhalit necelé dvě desítky skrytých onemocnění. „Záchyt onemocnění byl 10 %, což přesně odpovídá údajům z odborné literatury, která uvádí, že v populaci se nachází 7 – 10 procent osob s onemocněním ledvin,“ připomíná varovná čísla Mgr. Jana Kačorová, PhD., která na studentky dohlížela přímo na místě. Všichni účastníci z řad veřejnosti poté individuálně konzultovali své výsledky s lékařem – nefrologem, který v případě potřeby doporučil další vyšetření. „Každý klient odcházel s nějakou písemnou informací ohledně preventivní péče o ledviny. Ti, u kterých se potvrdilo onemocnění, samozřejmě obdrželi od lékaře konkrétní doporučení pro další vyšetření,“ doplňuje Jana Kačorová.

Posluchačky Fakulty veřejných politik se letos na akci podílely podruhé a rozhodně ne naposledy. Mezinárodní den ledvin se tak pomalu ale jistě stává další tradiční událostí, která naplňuje hlavní poslání všek zdravotních sester, kterým je nezištná pomoc ostatním.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015