Dny slezských univerzit letos podruhé, tentokrát o možnostech prezentace vědeckých poznatků v médiích

úterý 25. března 2014 15:00

Co: Workshop „Možnosti prezentace a popularizace vědeckých poznatků v médiích“
Anotace: Pod záštitou Konference rektorů slezských univerzit pořádá Ústav historických věd (ÚHV) Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) jako jednu z aktivit projektu „Popularizace nejnovějších výzkumných a vědeckých výsledků v oblasti historických věd v rámci středoevropské komparace“.
Kde: Obecní dům v Opavě, posluchárny budovy FPF na Masarykově ul. v Opavě
Kdy: 1. a 2. dubna 2014

VÍCE
Na únorové setkání mladých českých a polských historiků věnované tématu „Vysokoškolský student jako potenciální pracovník ve vědě a výzkumu“ navazuje nyní, opět pod hlavičkou Konference rektorů slezských univerzit, druhý workshop. Jeho organizátorům z ÚHV jde tentokrát o pohled na možnosti prezentace a popularizace vědeckých poznatků v médiích, a to bez ohledu na generační příslušnost odborných pracovníků, kteří o jejich využití usilují.

Proto v průběhu dvoudenního programu vystoupí jak vědečtí pracovníci dříve narození, tak jejich mnohem mladší kolegové, aby se o své zkušenosti ze spolupráce s médii podělili a též pro ni hledali nové inspirace. Diskutovat se ale bude nejen o hledání systému popularizace výsledků vědeckého bádání, přirozeně především v oblasti historie (Ryszard Gładkiewicz, Jadwiga Dunaj), ale dále rovněž o problematice překladů zahraničních děl (Martin Štoll), odborném poradenství při natáčení populárních seriálů (Martin Franc) nebo o procesu zhodnocení publikací z prostředí archivních a knihovnických informačních zdrojů sledujících časové období od 16. do počátku 19. století pro potřeby multimediálních prezentací (Tomasz Ciesielski).

Na závěr prvního dne workshopu v podobě kulturněhistorického programu a společenského večera spojeného s panelovou diskusí naváže 2. dubna úvodní blok vystoupení věnovaných spolupráci historiků s filmaři. V něm se představí jak odborní pracovníci ÚHV (Karla Vymětalová, Pavel Šopák), tak vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Ústavu bohemistiky a knihovnictví FPF Monika Horsáková, která se zaměří na audiovizi ve výuce soudobých dějin. Zástupci dvou katovických univerzit sdružených od roku 2003 v Konferenci rektorů slezských univerzit - Uniwersytetu Ekonomicznego a Uniwersytetu Śląskiego (Alojzy Czech, Antoni Barciak) pak představí možnosti prezentace výsledků vědeckého bádání na příkladech domovských institucí. O závěrečná zamyšlení se postarají místní historikové ze Zemského archivu v Opavě (Jaromíra Knapíková, Zdeněk Kravar).

Evropský projekt „Popularizace nejnovějších výzkumných a vědeckých výsledků ÚHV v oblasti historických věd v rámci středoevropské komparace“ je v období od 1. července 2012 do 30. dubna 2014 řešen v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Jeho garantem je doc. PhDr. Jiří Knapík, Ph.D., vedoucí ÚHV, v roli koordinátorů klíčových aktivit vystupují Mgr. Irena Šindlerová, PhDr. Karla Vymětalová a Mgr. David Váhala.

 

OPVK popularizace
Projekt Popularizace nejnovějších výzkumných a vědeckých výsledků ÚHV FPF SU v oblasti historických věd v rámci středoevropské komparace č. CZ.1.07/2.3.00/35.0037 je financovaný z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015