Velvyslankyně Jihoafrické republiky v ČR představí na akademické půdě zahraniční politiku své země

úterý 6. května 2014 8:22

Co: přednáška Zahraniční politika Jihoafrické republiky
Anotace: Ohlášená opavská návštěva velvyslankyně Jihoafrické republiky v ČR naváže na již v minulosti započaté kontakty s představiteli ambasády země, jež v Opavě vždy projevili vůli po dalším sblížení a spolupráci.
Kde: univerzitní aula, Opava, Na Rybníčku 1
Kdy: 14. května v 16 hodin

VÍCE
Na počátek minulého desetiletí je možno zasadit kontakty Slezské univerzity (SU) v Opavě s ambasádou Jihoafrické republiky v ČR. Zahájila je v listopadu 2001 návštěva, kterou na akademické půdě vykonal velvyslanec dr. Noel Noa Lehoko, absolvent studia medicíny na Univerzitě Palackého v Olomouci z osmdesátých let 20. století. Při setkání s představiteli SU a jejích součástí se mu dostalo též konkrétních tipů ke spolupráci. Ředitel Matematického ústavu v Opavě prof. RNDr. Jaroslav Smítal, DrSc., formuloval nabídku možného přijetí doktoranda na jeden z matematických oborů, děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSC., na něj navázal nabídkou studia fyzikálních oborů a výstavy prací posluchačů, případně pedagogů Institutu tvůrčí fotografie.

Sám dr. N. N. Lehoko pak SU navštívil ještě dvakrát a pobyty v Opavě spojil s vystoupením před studenty. V květnu 2002 tu přednášel na téma programu „New Partnership for African Development - NEPAD“. Za jeho hlavní hodnoty označil mír, bezpečnost, spolupráci a integraci, v podmínkách své země potom také zdraví, vzdělání a vymýcení chudoby. „Jižní Afrika chce dosáhnout smíření všech národů, které v ní žijí. Je zde 11 oficiálních jazyků a více než 30 kmenů. K tomu přidejte Angličany, Búry, Japonce, Číňany a Američany. Ne nadarmo se tedy o mé vlasti hovoří jako o duhovém národě,“ konstatoval tehdy a nevyloučil spolupráci SU s některou z 22 univerzit v devíti provinciích Jihoafrické republiky. V říjnu 2004 se s posluchači podělil o zkušenosti získané za 10 let budování demokratické Jižní Afriky, „země mnoha kultur a vyznání, pokrokové ústavy, ale též řady problémů“, mezi něž zařadil i špatnou materiální základnu školství.

V listopadu 2006 navázala na zájem velvyslanectví Jižní Afriky o novou komunikaci jeho nástupkyně Nomsa Qhamkile Dube. Jednala s vedením SU a zástupci obou fakult a poté se setkala se studenty na přednášce o prioritách zahraniční politiky Jihoafrické republiky a jejích vztazích s ČR., v jejímž závěru všechny pozvala na světový fotbalový šampionát v roce 2010. „České pivo tam chybět nebude,“ prohlásila s úsměvem.

Dvě poslední návštěvy diplomatů Jižní Afriky v Opavě se již datují do tohoto desetiletí. Její Excelenci Celii Sandru Botha přilákalo v dubnu 2011 zahájení Afrického týdne, který s velkým mediálním ohlasem uspořádalo občanské sdružení Studentské politologické fórum působící při Fakultě veřejných politik. Konečně v únoru 2012 pobýval na SU tehdy nový chargé d´affaires Jihoafrické republiky v ČR Zoyisile Mfundo Dasy. Účastníci setkání si vzájemně slíbili, že kontakty budou rozvíjeny i nadále, což s uspokojením kvitoval i velký opavský propagátor česko-jihoafrických vztahů Mgr. Jaromír Šimánek.

Nadcházející návštěva J.E. velvyslankyně Franki Viewer, v jejímž rámci zavítá též na SU, a její vystoupení k zahraniční politice Jihoafrické republiky v univerzitní aule nepředstavují tedy součást nijak nahodilé diplomatické cesty z naší metropole do vzdáleného regionu. Naopak, dokumentují snahu o přirozené udržení započatých kontaktů a pokus o to, aby se už několikrát recipročně projevené možnosti podařilo přiblížit k realizaci.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015