Třetí pokračování semináře Centra informačních technologií o informační bezpečnosti určeného zaměstnancům

středa 18. června 2014 13:49 Autor: Martin Kůs

Co: seminář o informační bezpečnosti - - závěrečná přednáška určená zaměstnancům SU
Anotace: seznámení se základy problematiky ochrany informací, a to nejen v IT systémech
Kdy: 21. července 2014 od 9 do 10.30 hodin
Kde: aula budovy rektorátu, Na Rybníčku 1, Opava

2014 07 03 bezpecnost kiosekCyklus přednášek k základům informační bezpečnosti reagujících na aktuální témata dnešních dnů, mimo jiné i v souvislosti s projednáváním návrhu zákona o tzv. “kybernetické“ bezpečnosti, vrcholí závěrečným třetím setkáním zaměstnanců s odborníkem na tuto problematiku. Tentokrát se bude hovořit o bezpečnostních incidentech a jejich řešení.

Přednáška se bude věnovat bezpečnostnímu pohledu na informační systémy pro laiky. Informačním systémem se zde rozumí nejen ICT systém, ale komplexní systém pro zpracování informací, který zahrnuje i lidské zdroje, procesy, neelektronické nosiče informace apod. Budou rozebrány bezpečnostní aspekty jednotlivých částí informačních systémů, časté chyby a z nich plynoucí incidenty. Přednáška bude doplněna mnoha případy z praxe.

Přednášející: Ing. Vladimír Lazecký - předseda představenstva VIAVIS a.s.

Častým omylem vznikajícím zejména na základě mediálních zkratek je představa, že informační bezpečnost je pouze problém zabezpečení dat v počítačích, bezpečnost na internetu apod. Cílem přednášek je ukázat, že problematika informační bezpečnosti je mnohem širší. Na příkladech z praxe bude demonstrována, že ani ta nejsofistikovanější technická opatření v ICT oblasti nejsou sama o sobě neprolomitelná. Informační bezpečnost je třeba chápat jako nikdy nekončící trvalý proces založený zejména na managementu rizik pokrývající všechny oblasti zpracování informací, včetně lidských zdrojů.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015