Na opavskou konferenci „Fotografie v zrcadle společenských věd“ teď navazuje setkání znalců v Zabrze

pátek 26. září 2014 6:52

Foto: Ivan AugustinCo: odborné setkání českých a polských sociologů, teoretiků fotografie a fotografů
Anotace: Mezinárodní vědecká konference „Życie w sląskim krajobrazie poprzemysłowym“, jejímž spolupořadatelem je Institut tvůrčí fotografie (ITF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.
Kde: Wyższa Szkoła Techniczna, ul. Park Hutniczy 3 - 5, Zabrze
Kdy: 26. - 27. září 2014

VÍCE

Při vědomí skutečnosti, že přínos fotografie pro rozvoj zkoumání ve společenských vědách, především v sociologii, je v polském prostředí pociťován dosud intenzivněji než u nás, snaží se ITF vyvíjet aktivity, pro něž mj. využívá početné zastoupení posluchačů ze země našich severních sousedů. Příležitostí k tomu - za plného pochopení polských kolegů z partnerských institucí - nachází stále více.

Není to tak dávno, kdy se rozešli účastníci konference „Fotografie v zrcadle společenských věd“, kterou v Moravské kapli opavského Domu umění ve dnech 17. a 18. září uspořádal ITF spolu s Centrem multimediální tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Stalo se tak zvláště zásluhou evropského projektu Intenzifikace internacionálních, mezioborových a intersektorálních přístupů při studiu (CZ.1.07/2.2.00/28.0271).

K zajímavé diskusi tu svými podnětnými vystoupeními přispěli všichni čeští a polští účastníci jednání, přičemž iniciativu ITF podpořila zejména účast zástupců Uměleckoprůmyslového musea v Praze, vyjádřená jak tvůrčím teoretickým vkladem v podobě prezentace vloni vydané publikace PhDr. Lucie Zadražilové, Ph.D., „Když se utopie stane skutečností“ a zabývající se tematikou panelových sídlišť, tak výstavou fotografií „Sídlištní lidé“ MgA. Jaromíra Čejky jako výstupem z unikátního a jak se dnes stále zřetelněji ukazuje též nadčasového projektu, v prostorách atria Domu umění v Opavě dosud veřejnosti přístupnou.

Oba jmenovaní budou své poznatky a zkušenosti s využitím projektu mapujícího výstavbu pražského sídliště Jižní Město prezentovat také v Zabrze. O českou účast na konferenci „Życie w sląskim krajobrazie poprzemysłowym“ se však v prvé řadě postará ITF. Prof. Mgr. Jindřich Štreit promluví ke svému nejbližšímu a celoživotnímu tématu „Vesnice je svět“, letošní opavský absolvent magisterského studia na ITF Imrich Veber zvolil pohled na domov ve fotografii. BcA. Ondřej Durčák se bude věnovat vybraným fotografickým publikacím o Ostravsku vydaným v letech 1948 - 1989 a v kontrastu poukáže jak na příklady, kdy fotografie, stejně jako elementární ediční principy (např. absentující údaje v tiráži), zcela podlehly tehdejšímu zadání vydavatelů, tak na ty, jež přes složitost doby dokázaly vyjevit její výtvarné a dokumentární schopnosti.

Celý jeden blok konference je pak vyhrazen vystoupením dalších pedagogů a posluchačů ITF. Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., se zamyslí nad vztahem krajiny domova a duše, tři polští doktorandi ITF oficiální program ukončí. Mgr. Krzysztof Szewczyk (Katowice) nabídne svůj pohled na postindustriální obraz krajiny, příspěvek MgA. Krzysztofa Gołucha (Knurów) nese název „Obraz człowieka niepełnosprawnego w pejzażu aglomeracji śląskiej“ a na závěr porovná MgA. Arkadiusz Gola (Zabrze) fenomén hald v hornických regionech Nord Pas de Calais ve Francii a Horní Slezsko v Polsku.

Hlavním polským partnerem ITF se pro nadcházející konferenci v Zabrze stala Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach (Wydział Mediów, Aktorstwa i Reżyserii w Zabrzu), jejíž rektor Andrzej Grzybowski se společně s prezidentkou hostitelského města Małgorzatou Mańka-Szulik ujmou zahájení jednání. Doprovodnými akcemi jsou vernisáž souborné výstavy Staré průmyslové regiony v procesu transformace vzniklé v rámci řešení projektu SPHERE, návštěva a prohlídka Dolu Guido v Zabrze a konečně večerní společenské setkání, jak jinak než opět s fotografií, kterou tentokrát podkreslí hudba.

Celkový program konference „Życie w sląskim krajobrazie poprzemysłowym“ zde.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015