Prof. Žáček zvolen čestným předsedou Konference rektorů slezských univerzit, která jednala na Ostravici

úterý 25. listopadu 2014 6:27

Foto: Mgr. Jadwiga Dunaj

OSTRAVICE, OPAVA - V hotelu Golf Resort na Ostravici se 7. a 8. listopadu konalo další z pravidelných zasedání Konference rektorů slezských univerzit organizované (KRSU) tentokráte Slezskou univerzitou v Opavě. Jednání se zúčastnili rektoři Slezské univerzity v Opavě (prof. Rudolf Žáček – předseda KRSU), Vratislavské univerzity (Uniwersytet Wrocławski, prof. Marek Bojarski), Ekonomické univerzity v Katovicích (Uniwersytet Ekonomiczny, prof. Leszek Żabiński) a Opolské univerzity (Uniwersytet Opolski, prof. Stanisław S. Nicieja). Rektory Slezské univerzity v Katovicích (prof. Wiesław Banyś) a Ostravské univerzity (prof. Jiří Močkoř) zastupovali pověření prorektoři prof. Andrzej Kowalczyk (Katovice) a doc. Iva Málková (Ostrava).

Souběžné zasedání Poradního výboru Konference za účasti emeritního rektora Slezské univerzity v Katovicích prof. Janusze Janeczka a emeritních rektorů Ekonomické univerzity v Katovicích prof. Floriana Kuźnika a prof. Jana Pyky řídil jeho předseda prof. Zdzisław Latajka, rektor Vratislavské univerzity v letech 2002-2005. Mezinárodní centrum slezských studií zastupovala předsedkyně jeho vědecko-programové rady prof. Irena Korbelářová ze Slezské univerzity v Opavě. Přítomna byla rovněž ředitelka Státního vědeckého ústavu – Slezského ústavu v Opolí (Państwowy Instytut Naukowy – Instytut Śląski w Opolu) dr. Inž. Katarzyna Widera. Omluvil se prof. Jan Malicki, ředitel Slezské knihovny v Katovicích (Biblioteka Śląska w Katowicach). Oba zastupují  instituce, sdružené v Mezinárodním centru slezských studií při KRSU.

Foto: Mgr. Jadwiga DunajNa počátku zasedání oznámil v souvislosti s nadcházejícím ukončením funkčního období rektora Slezské univerzity v Opavě svou rezignaci na funkci předsedy KRSU prof. Rudolf Žáček (funkci předsedy vykonával od roku 2008). Novým předsedou KRSU byl jednomyslně zvolen rektor Vratislavské univerzity prof. Marek Bojarski, který poté řídil další průběh jednání. Nový předseda KRSU ve vstupním projevu vysoce ocenil práci odstupujícího předsedy prof. Rudolfa Žáčka a navrhl přítomným, aby byl prof. Rudolf Žáček zvolen čestným předsedou KRSU. Návrh byl aklamací schválen.

Hlavními tématy jednání byly dopady poklesu demografické křivky v Polsku a v České republice na další rozvoj veřejných vysokých škol v obou zemích, o nichž referovali prof. Rudolf Žáček a prof. Andrzej Rączaszek z Ekonomické univerzity v Katovicích, a připravované změny v oblasti hodnocení vědy v České republice, s nimiž seznámil přítomné prof. Zdeněk Stuchlík, děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.

Foto: Archiv Mgr. Jadwigy DunajProf. I. Korbelářová podala informaci o činnosti Mezinárodního centra slezských studií, především o mezinárodním vědeckém seminář konaném v Opavě 23. - 24. října na téma Kulinární dědictví Slezska. Aspekty, východiska, interdisciplinarita. Projednána byla rovněž možná témata workshopů v roce 2015, jejich pořádání se ujme Opolská univerzita (jaro) a Ostravská univerzita (podzim).
 
Vedoucí stálého sekretariátu KRSU ve Wroclawi dr. Ryszard Gładkiewicz seznámil účastníky jednání se situací v souvislosti s připravovanými projekty zpracování Atlasu česko-polského příhraničí a Encyklopedie Slezska.

Posledním bodem zasedání KRSU byl podpis nového statutu KRSU, který umožní účast na Konferenci i rektorům univerzit sídlících mimo území historického Slezska, ale zabývajících se problematikou Slezska a česko-polských vztahů.

Příští pravidelné zasedání KRSU bude organizováno Wroclawskou univerzitou v jarních měsících roku 2015.

-kor-

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015