Film, na kterém se podíleli studenti AVT, je na oficiálním webu stého výročí arménské genocidy

středa 1. dubna 2015 8:15 Autor: Martin Kůs

Foto: Monika Horsáková
JEREVAN, OPAVA - Ve dnech 17.–20. března se v hlavním městě Jerevanu uskutečnilo mezinárodní media fórum ke 100. výročí arménské genocidy s názvem „Na úpatí Araratu“. Mezi 160 novináři, publicisty a dokumentaristy z celého světa na něj byla pozvána i Monika Horsáková, vedoucí oddělení audiovizuální tvorby. „Důvodem, proč mě české velvyslanectví na fórum doporučilo, byl mimo jiné film Arménská genocida, který jsme se studenty natočili pro zatím poslední sérii výukových dokumentů pro portál Moderní dějiny.cz,“ vysvětluje Monika Horsáková. Film se líbil i pořadatelům, a tak jsme se dohodli, že jej zveřejní na oficiálních stránkách výročí. Zájem o film projevili rovněž kolegové z Náhorního Karabachu, Gruzie, Ruska nebo Libanonu,“ doplňuje Monika Horsáková.

Krátkometrážní dokument je určen pro výuku na středních školách, i proto jeho stopáž nepřesahuje 15 minut. Učitel tak po jeho projekci, která má být jakousi úvodní iniciací do tématu arménské genocidy, může ve vyučovací hodině ještě se studenty látku dál probírat. Na portálu Moderní dějiny.cz má navíc k dispozici i pracovní list či další zajímavé prameny. Snímek zachycuje vzpomínky dvou Arménů, kteří popisují historii své rodiny. Prvním je Gevorg Avetisyan z české diaspory a druhým Hovhannes Ishkanyan z Jerevanu.

film si můžete pustit zde          oficiální web výročí


Autory scénáře jsou studenti oddělení audiovizuální tvorby Slezské univerzity – Marcel Halcin a Mikuláš Odehnal, jako kameramani se na dokumentu podíleli Martin Janoušek a Jan Plecháč. Režie se ujala vedoucí oddělení Monika Horsáková spolu s Klárou Řezníčkovou.  „Studenti jsou cílové skupině – středoškolákům – generačně blízko. Je tak předpoklad, že budou do scénáře vybírat věci, které i středoškoláky osloví a které bychom my třeba považovali za natolik samozřejmé, že bychom je do scénáře nezařadili. Nebo bychom se na ně respondentů ani nezeptali. Osvědčilo se to už u předchozích projektů, které jsme pro Moderní dějiny.cz natáčeli,“ tvrdí Monika Horsáková. „Česká republika dosud arménskou genocidu oficiálně neuznala, náš film ale cílí na mladou generaci, která bude o budoucím směřování této společnosti rozhodovat. Navíc, když bude vědět, co se v minulosti stalo, jakým způsobem, lépe odhalí podobné mechanismy už v zárodku, což je nejlepší prevence, aby se podobná genocida už nikdy neopakovala,“ uzavírá Monika Horsáková.

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015