Ministr kultury, velvyslanec Izraele a fotograf Jindřich Štreit zahájili v Holešově Festival židovské kultury

středa 5. srpna 2015 7:45

FOTO: Jiří Siostrzonek

HOLEŠOV, OPAVA - Ministr kultury Mgr. Daniel Herman, velvyslanec státu Izrael J. E. Gary Koren a pedagog Institutu tvůrčí fotografie (ITF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Prof. Mgr. Jindřich Štreit, dr.h.c., zahájili v úterý 28. července 2015 v Holešově patnáctý ročník Festivalu židovské kultury Ha-Makom (hebrejsky “místo“).

FOTO: Jiří SiostrzonekFestival byl zahájen pietním aktem k 70. výročí konce II. světové války a uctěním památky 253 obětí holocaustu z Holešova v obřadní síni u židovského hřbitova. V holešovském zámku pak následovala slavnostní vernisáž fotografií Jindřicha Buxbauma „Chasidé z Mikulova a Londýna“, kterou uvedl Jindřich Štreit. „Židovské dny v Holešově jsem zahajoval už počtvrté. Atmosféra byla opět úžasná. Výjimečně slavnostní ráz jí dodala přítomnost ministra kultury a velvyslance Izraele, kteří na tento  patnáctý ročník do Holešova přijeli,“ uvedl Jindřich Štreit, za nímž na festival přijel jeho přítel, režisér Vojtěch Jasný. „Bylo to pro všechny velké překvapení, poněkud vážná až smutná atmosféra se uvolnila,“ podotkl pedagog ITF a doplnil, že v Holešově byla dříve velmi početná židovská komunita. Rozmanitý program byl zakončen v neděli 2. srpna 2015 cestou po památkách židovské komunity v Mikulově, jež byl po tři sta let centrem moravského židovství.

Záštitu XV. ročníku festivalu Ha-Makom udělil: prezident České republiky Miloš Zeman, starosta Holešova Rudolf Seifert, ministr kultury Daniel Herman, velvyslanec Státu Izrael, J. E. Gary Koren, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, poslanci Evropského parlamentu, poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, podvýbor pro kulturu a poslanci Parlamentu České republiky.

 Autorka: Zuzana Urbánková/ Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015