Slezská univerzita podepsala dohodu o spolupráci s University of Nebraska at Kearney

středa 12. srpna 2015 11:43 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs 

OPAVA 12. srpna 2015 – Dnes dopoledne byla na půdě Slezské univerzity v Opavě podepsána dohoda o spolupráci mezi Slezskou univerzitou v Opavě a University of Nebraska at Kearney ve Spojených státech amerických. Smlouva se stala součástí širší čtyřstranné dohody o spolupráci mezi Statutárním městem Opava a americkým městem Kearney.

Město Kearney leží na jihu amerického státu Nebraska. Podle dostupných informací má přibližně 32 tisíc obyvatel.
University of Nebraska at Kearney má své kořeny v roce 1905, kdy vznikla jako standardní škola. V roce 1921 byla změněna na Vysokou školu pedagogickou a od roku 1963 až do počátku devadesátých let minulého století nesla název Kearney State College. Roku 1991 se škola připojila do národního školského systému a přijala dnešní jméno University of Nebraska at Kearney.
V současné době jsou její pracoviště dislokovány v celkem 35 budovách, částečně spojených do jednoho kampusu, kde je kromě restaurací a dalšího zázemí např. univerzitní knihkupectví, taneční sál, multikulturní zařízení či muzeum umění. Akademický sbor tvoří přibližně 350 pracovníků a univerzita udává studium cca 7 000 studentů. Mezi známé absolventy univerzity vedle řady osobností ze sportovního života a šoubiznisu patří např. nepálský filantrop Mahabir Pun, soudce Richard G. Kopf, senátor Tauese Sunia nebo básník Don Welch.

 

Foto: Martin KůsUž v úterý zamířili hosté z USA do druhého sídelního města Slezské univerzity do Karviné, kde navštívili Obchodně podnikatelskou fakultu. V doprovodu jejího děkana prof. Ing. Daniel Stavárka, Ph.D., si prohlédli fakultní prostory, prošli se po městě Karviné a stihli i doladit smlouvu o spolupráci mezi univerzitami.
Ve středu pak v Opavě za Slezskou univerzitu dohodu podepsal v zastoupení rektora prorektor pro vědu a zahraniční styky prof. RNDr. Miroslav Engliš, DrSc., a děkan Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné prof. Daniel Stavárek, za americkou stranu Tim Burkink, Ph.D., děkan Fakulty ekonomie a techniky University of Nebraska at Kearney. Jeho při návštěvě v Opavě doprovázeli David Clark, emeritní profesor University of Nebraska at Kearney a Ann Keefer, bývalá studentka University of Nebraska a dnes posluchačka postgraduálního oboru Evropská kultura na Palackého univerzitě v Olomouci.

Foto: Martin Kůs„Dnes podepsaná smlouva stanovuje spolupráci mezi Slezskou univerzitou a University of Nebraska at Kearney v několika rovinách. Mezi ty nejdůležitější patří vzájemné výměny a odborný růst pedagogů a studentů, spolupráce mezi odbornými pracovišti a v neposlední řadě i společný zájem na zisku Fulbrightova stipendia, které umožní i další společné vědecké a výzkumné aktivity,“ uvedl po podpisu děkan OPF Karviná prof. Daniel Stavárek s tím, že právě spolupráce mezi ekonomickými fakultami obou univerzit bude první etapou naplňování této dohody.  

Foto: Martin KůsPo aktu podpisů dokumentu projevili hosté z USA přání vidět simulaci černé díky. Proto navštívili také Ústav fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě, kde si vyslechli přednášku proděkana fakulty RNDr. Pavla Bakaly, Ph.D., a zhlédli tuto ojedinělou podívanou připravenou vědeckými pracovníky a doktorandy ústavu.

Z univerzity následně delegace zamířila na opavský magistrát, kde se sešla s primátorem města Opavy Bc. Martinem Vítečkem, který k čtyřstranné dohodě o spolupráci mezi oběma městy připojil svůj poslední scházející podpis.

Hosté z Kearney nejsou v Opavě a na Slezské univerzitě poprvé. Už v září roku 2013 sem zavítali na několikadenní návštěvu s cílem navázat právě spolupráci a partnerství jednak mezi oběma územně správními centry a jednak mezi oběma univerzitami. Už tehdy si univerzitu a její pracoviště prohlédli, zajímali se o život na univerzitní půdě, podmínky pro jeho fungování, legislativu, český systém udělování doktorských a profesorských hodností, postavení akademiků ve české společnosti i o zájem a uplatnění studentů a absolventů. Vyšlo najevo, že obě vysoké školy mají hodně společného, např. odbornostní zaměření a náplň pedagogických a vědeckých aktivit pracovníků, ale i rozdílného, kdy byly americkou stranou poukazovány rozdíly v systému financování a hlavně legislativě obou zemí vůči vysokým školám. Nicméně zástupci University of Nebraska se nijak netajili, že Slezská univerzita na ně udělala velký dojem a projevili zájem, aby se podařilo nastartovat užší spolupráci nejen s městem Opavou, ale také mezi oběma vysokými školami na rozdílných stranách Atlantického oceánu.

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015