Archeologové ze Slezské univerzity se vrátili do Pustějova, na výjimečné nálezy jsou pyšní

pátek 14. srpna 2015 8:17

FOTO: Vladimír Meletzký, archiv archeologů

PUSTĚJOV, OPAVA - Sekyrka, sekeromlat, část obytného domu či úlomky keramiky s výzdobou připomínající notovou osnovu. To je jen část předmětů, které nyní archeologům z Filozoficko – přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě (FPF SU) vydala země na poli v Pustějově u Fulneku. Na některé z těchto nálezů jsou přitom opavští archeologové obzvláště pyšní. „Významným nálezem je právě broušená sekyrka. Je samozřejmě bez topůrka, malá a ulomená, ale takové artefakty se běžně nenacházejí,“ uvádí Mgr. Kateřina Papáková, doktorandka  z Ústavu archeologie. Na pole na samém okraji Pustějova se spolu se svými kolegy vrátila už po čtvrté a lokalita ji pokaždé něčím překvapí.

 

Naši předci byli schopní logistici
FOTO: Vladimír Meletzký, archiv archeologůZemě svá tajemství vydává postupně. Loni zde archeologové Slezské univerzity s šéfem Ústavu archeologie docentem Vratislavem Janákem učinili objev, který svým významem přesahoval hranice České republiky a zajistil jim slušnou pozornost médií. Zjistili, že u Pustějova na pravém břehu Odry bývalo pravěké překladiště kamene. Jeho chod a fungování pravěcí lidé žijící zde v době 5 200 let př. n. l., zajišťovali jako velmi schopní logistici. Kamennou suť přiváželi pustou krajinou až od 150 km vzdušnou čarou vzdáleného Krakova. Jak? Nejspíše po vodě, s využitím Visly, Olše a Odry. „Tehdejší čluny, dlabané z mohutných kmenů, tuto dodávku v plavebním období zvládly,“ vysvětlil docent Janák a zdůraznil, že naši předkové byli schopnější a chytřejší, než si mnozí z nás myslí.
Drobný plochý kámen, tzv. pazourek, který býval pravěkým škrabadlem, nožem určeným k opracování masa či kůže, pak z Pustějova posílali různými způsoby dál na západ, a to v původní podobě či zčásti zpracovaný. „I letos jsme získali poznatky, že se zde skutečně jednalo o pravěké překladiště kamene z Krakova,“ podotýká  archeoložka.

Fotoreportáž z místa akce najdtete na facebooku 

Objev obytného domu
Tým je s letošními nálezy spokojený. „Objevili jsme mimo jiné část obytného domu. Šlo o dřevěné, sloupové, dlouhé stavby lidu s kulturou lineární keramiky z období neolitu,“ pokračuje Kateřina Papáková a na otázku, jak tento lid „skončil“, odpovídá: „To nevíme. Obdělali, využili krajinu a šli dál.“ Tito první zemědělci svůj způsob života přinesli do střední Evropy z Balkánu v 6. tisíciletí př. n. l. Jejich dávné překladiště kamene však svědčí o tom, že nezůstali jen u zemědělství.

Noty vyryté v kameni
FOTO: Vladimír Meletzký, archiv archeologůLid s kulturou lineární keramiky nebyl jediným obyvatelem pustějovské lokality. Později zde žili také lidé kultury lengyelské, jejichž sekeromlatu s obdivuhodně hladkým otvorem uprostřed si opavští archeologové považují stejně jako keramiky s výzdobou notových značek. Kateřina Papáková ukazuje jeden z nich: malý střep výdutě s důlky jakoby navlečenými na zdvojených až ztrojených linkách. Když si představíte notovou osnovu, nebudete daleko do pravdy.

Neolitické vychytávky“
FOTO: Vladimír Meletzký, archiv archeologůNaši neolitičtí předci měli některé předměty, které bychom dnešním jazykem označili jako  “vychytávky“. Mezi roztříděnými nálezy se nachází zdánlivě obyčejný kámen. Je drsný a archeologové mu říkají těrka. To proto, že se na něm druhým hlazenějším kamenem drtilo obilí. V sondě našli i kamínky s zářezy, do nichž se upevnila rybářská síť. Lidé u Pustějova totiž byli také rybáři a v nedaleké Odře, po jejímž protějším břehu dnes fičí pendolino, lovili ryby.

Pustějov, běh na dlouhou trať
Opavští archeologové každým rokem navazují u Pustějova na sondy z předešlých let a snaží se odhalit, jak zdejší pravěké sídliště vypadalo celé. Nemají například pec, kde se keramika vyráběla, nenašli zatím výrobní objekty. Pokud tedy dostanou i v budoucnosti  finanční prostředky, budou se zde vracet a hledat.  „Je to běh na dlouhou trať, třeba i na patnáct let,“ usmívá se Kateřina Papáková a její šéf, Vratislav Janák to potvrzuje. Výzkum pustějovské a dalších lokalit u Studénky považuje i v příštích letech za hlavní badatelský úkol.

Více informací na webu Ústavu archeologie.

TEXT: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015