Univerzita podepsala memorandum s opavskou Hláskou

středa 26. srpna 2015 13:53 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin KůsOPAVA – Dnes, ve čtvrtek 10. září 2015, bylo v 11 hodin při slavnostním aktu podepsáno Memorandum o partnerské spolupráci při naplňování záměrů a realizaci společných projektů souvisejících se strategickým plánováním rozvoje Statutárního města Opava a Slezské univerzity v Opavě do roku 2025 (dále jen Memorandum) mezi Slezskou univerzitou a Statutárním městem Opava. Za Slezskou univerzitu dokument podepsal rektor doc. Pavel Tuleja a za opavský magistrát primátor Ing. Martin Víteček.

Jak už z názvu dokumentu vyplývá, Memorandum má prozatímní platnost dobu deseti let, tedy do konce roku 2025. Oba partneři v něm potvrzují svůj zájem o dlouhodobou spolupráci a partnerství v naplňování záměrů globálních strategických cílů v souvislosti s plánováním rozvoje obou institucí, např. v oblasti vzdělávání, rozvoje podnikání, zaměstnanosti a sociálních služeb, při rozvoji mezinárodní spolupráce nebo kulturních, sportovních a společenských aktivit. Významné je rovněž odhodlání ke spolupráci při přípravě projektů a žádostí o dotační fondy Evropské unie i národních zdrojů. Memorandum hovoří rovněž o vzájemném odborném poradenství či rozvoji mediální spolupráce.
Pan primátor před vlastním podpisem připomněl, že město Opava a Slezské univerzita spolupracovaly už v minulosti: „Rádi bychom však vzájemné vztahy upevnili a prohloubili, abychom mohli více využít potenciál univerzity a univerzita naopak intenzivněji vnímala podporu města. Opava může být hrdá, že je městem univerzitním a byla by škoda při některých projektech, ať už národních či dotovaných Evropskou unií, nepostupovat společně,“ uvedl mimo dalšího primátor Víteček.

Foto: Martin KůsNaopak rektor Pavel Tuleja vyslovil přání, aby se podpis Memoranda stal stejně významným pro obě strany, jako tomu je v Karviné, kde tamní univerzitní součást Obchodně podnikatelská fakulta uzavřela podobnou dohodu s vedením města v nedávné minulosti: „Věřím, že dnešní podpis je mimořádně významný krok. Zatímco v Karviné se už daří první kroky naplňovat, vzniká tam Business Gate, který bude pomáhat malým a středním podnikatelům v regionu, předpokládám, že toto memorandum, které je teď spíše obecné, přinese podobné ovoce i tady, ve městě Opava.“

Memorandum na svém 7. řádném zasedání 22. června tohoto roku jednomyslně schválilo Zastupitelstvo Statutárního města Opavy. Návrh Memoranda zastupitelům předložil primátor Opavy Martin Víteček a v průběhu jednání na otázky zastupitelů osobně odpovídal rektor Slezské univerzity. Stejně tak se zněním Memoranda zabývalo vedení univerzity a následně s ním byl seznámen Akademický senát Slezské univerzity, který jej jako nejvyšší akademický orgán vzal na vědomí a vyslovil souhlas s uzavřením tohoto dokumentu.

Celé znění Memoranda je k nahlédnutí zde.

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015