Časopis Central European Papers byl zařazen do databáze ERIH PLUS

čtvrtek 3. září 2015 5:00

Foto: reproOPAVA - Recenzovaný časopis Central European Papers (CEP), který Fakulta veřejných politik v Opavě vydává od roku 2013, úspěšně prošel posuzovacím procesem a dne 20. srpna 2015 byl zařazen do databáze ERIH PLUS v oborech historie a politické vědy.

ERIH PLUS je prestižní evropská databáze vědeckých časopisů z oblasti humanitních a sociálních věd. Byla založena organizací ESF (European Science Foundation) v roce 2007 pod názvem ERIH (European Reference Index for the Humanities). V roce 2014 byla správa databáze převedena na organizaci NSD (Norwegian Social Science Data Services) a její název byl změněn na ERIH PLUS. Zároveň byl rozsah databáze rozšířen o sociální vědy a byla zveřejněna výzva k podávání návrhů na zařazení nových časopisů. 
   
Časopis Central European Papers vychází dvakrát ročně v anglickém jazyce, a to jak v tištěné, tak v elektronické verzi. Jeho zařazení do reprezentativní databáze evropských odborných periodik je završením dosavadních dvou let redakční práce, v průběhu kterých se podařilo profilovat časopis tematicky a získat široký okruh autorů, tvořený historiky, politology, ekonomy a sociology ze zemí střední a východní Evropy. V roce 2014 byl obsah časopisu rovněž zpřístupněn ve dvou databázích se středoevropským záběrem – CEJSH (Central European Journal of Social Sciences and Humanities) a CEEOL (Central and Eastern European Online Library).  

Podle současného šéfredaktora, prof. Ivana Halásze, lze přijetí časopisu do databáze ERIH PLUS vnímat jako impuls k jeho dalšímu rozvoji a zkvalitňování, který jistě přinese zájem nových – domácích i zahraničních – autorů o publikování. Tato změna pravděpodobně také zvýší ohlas textů uveřejněných v CEP. V současné době, kterou charakterizuje globalizace a zároveň snaha o zkvalitnění vědecké činnosti, jde tedy o významný mezník v relativně krátké historii časopisu.

Autor: Mgr. Jiří Mašata/FVP

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015