Chcete si dopřát středověkou lázeň nohou nebo si zastřílet z luku? Přijďte na akci Archeologického klubu studentů Slezské univerzity

pátek 4. září 2015 9:44


MALÉ HOŠTICE - Zastřílet si ze středověkého luku či kuše, sledovat zpracování kamene, vidět pravěké a středověké šperky, nebo na vlastní kůži zkusit, jak vypadalo lazebnictví našich předků.

Pozvánka na akciTo vše a ještě mnohem více „lahůdek“ připravují členové Archeologického klubu studentů Slezské univerzity na akci nazvané Jarmark – Hoštický odpust aneb Zpět v čase. Vše se uskuteční v sobotu 5. září 2015 od 14.00 hodin v centru Malých Hoštic na prostranství u tamního Skanzenu.

Zájemce čekají skutečně neobvyklé zážitky. „Pro ukázku lazebnictví máme připraveny vědra, v nichž si mohou návštěvníci ulevit od svých bolavých nohou v bylinkové lázni, mohou si také přivonět či zakoupit vonné esence, oleje, bylinky. Pro zájemce o šperky jsou připraveny ukázky jejich vývoje i drobný prodej, pro děti chystáme Archeologický koutek, pro dospělé pivní speciality,“ uvedl předseda Archeologického klubu studentů Slezské univerzity Mgr. Petr Rataj a podotkl, že zhruba dvacítka budoucích archeologů, kteří se na akci podílejí, bude oblečena v dobových kostýmech. „Zhruba polovina bude pravěkářů, polovina středověkářů,“ upřesnil stručně dvě časová období.

Ukázky i vystavené předměty odkazují převážně na dějiny Opavska. Příčina je podle Petra Rataje zřejmá: místní historie místní obyvatele zkrátka více táhne.

Studenti celý tento „výlet do minulosti“, který je součástí malohoštického odpustu, chystají poprvé. Mysleli i na možnou nepřízeň počasí, proto mají objednány dva velké stany, v nichž se bude vše odehrávat.

Celá akce je podpořena Ústavem archeologie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.

 

Autorka: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015