První a prozatím jediný projekt s podporou TA ČR na Slezské univerzitě je ve finále

úterý 15. září 2015 15:03

Foto: Martin Kůs

OPAVA - V souladu s harmonogramem projektu TA ČR „Specializované mapy a systémy na podporu seniorů a spolupráce participujících aktérů pro rozvoj dobrovolnictví“ realizoval výzkumný tým pracovnic ÚVSRP FVP samostatný workshop (7. září 2015) k profilu dárcovství a jeho potenciálu v regionu a posléze pod záštitou rektora Slezské univerzity v Opavě doc. Ing. Pavla Tuleji, Ph.D. také vědeckou konferenci s názvem „Inkluzivní rozměr filantropických aktivit v regionálním kontextu“ (11. 9. 2015).
Obě akce sumarizovaly výsledky realizovaných postupů řešitelského týmu, provázaly výsledky výzkumných aktivit a zejména vytvořily příležitost k nastartování diskuze s odborníky z praxe, jak z okruhu nestátních neziskových organizací a municipality, tak i s kolegy z jiných fakult.

Foto: Martin KůsK přenosu výzkumných poznatků směrem k laické i zainteresované veřejnosti jistě přispěje výzkumná publikace autorského týmu „Inkluzivní rozměr filantropických aktivit v regionálním kontextu“, kterou pokřtil rektor Slezské univerzity s přáním, aby našla široký okruh svých čtenářů a ocenil konkrétní využitelnost nových informačních technologií v prezentaci sociálních výzkumů. Uvedená publikace se blíže zabývá inkluzivním konceptem vazeb podnikatelského prostředí k občanské společnosti. Hodnotí je v projevech vzájemného respektu a považuje je za následek společenské změny postojů, která je realizována v ekonomických i sociálních souvislostech. Vlastní ekonomický model považuje altruismus a filantropii za možný zdroj prostředků a vhodnou formu jejich redistribuce pro vybrané cílové skupiny a témata podpory. Akcent sociálního modelu vnímá způsob přerozdělování za problém vyvolaný sociálními příčinami a považuje ho za námět pro integraci osob i skupin občanů do komunitního života. Jde o komplexní souhrn podmínek, z nichž mnohé čerpají ze zásad občanské společnosti.

V  hlavní části konference vystoupili akademičtí pracovníci univerzity Ing. Magdalena Chmelařová, Ph.D., doc. PhDr. Helena Kolibová, CSc., PhDr. Věra Juříčková, Ph.D. a doc. Ing. Jana Janoušková, Ph.D. První tři uvedené prezentovaly výsledky výzkumných částí kompatibilní projektové problematiky formou obsahových map s odborným obsahem, které jsou publikovány na webovém informačním portálu a dostupné z  http://projekt-tacr.fvp.slu.cz/, poslední přednášející v dopolední sekci, doc. Janoušková, se zabývala vývojem daňové legislativy k tématu filantropie a jejím dopadem na kontext Moravskoslezského kraje.

Řešitelský tým zachytil v panelových diskuzích důležité postřehy a názory praxe k  projevům altruistického chování, pomáhání, spolupráce ale i přijímání sociální odpovědnosti a mezigenerační solidarity. Nejsou jen konkrétními příklady dobré praxe ale využitými a využitelnými způsoby práce s informacemi, jakož i zkušenostmi s jejich aplikacemi v modelových případech sociální reality, která je inspirací pro výuku vysokoškolských studentů a jejich přípravu do praxe veřejné správy.

Veškeré prezentace jsou dostupné na webovém portálu projektu.

Jana Žáčková, Lucie Kamrádová

Foto: Marek Cetkovský

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015