PROMO Week byl dalším krokem karvinské fakulty k rozšíření spolupráce se zahraničím

neděle 4. října 2015 5:05 Autor: Martin Kůs

Foto: Lenka Kučerová 

KARVINÁ - V prvním týdnu akademického roku 2015/2016 se Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné (OPF) stala místem s největší koncentrací evropských jazyků. Celkem dvaadvacet zahraničních hostů z Finska, Francie, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska, Skotska a Turecka, zástupců tamních vysokých škol a univerzit, přijalo pozvání karvinské fakulty na tzv. ‘PROMO Week’ -  neboli ‘Propagační týden’.

Fotoreportáž Lenky Kučerové        Reportáž Televize Polar

 

Foto: Lenka Kučerová„Jednalo se o setkání proděkanů, pedagogů, koordinátorů a jiných zástupců současných i potenciálních partnerských zahraničních univerzit se zástupci Obchodně podnikatelské fakulty. Cílem této akce bylo prezentovat karvinskou fakultu před zahraničními partnery a ukázat ji jako místo vhodné pro studium jejich studentů i prostor pro další vědeckou či pedagogickou praxi akademiků. Součástí bylo také představení města Karviná a regionu Moravskoslezského kraje, který nabízí nejen studijní, ale i celou řadu volnočasových a kulturních aktivit,“ uvedla k akci Ing. Jana Šimáková, Ph.D., referentka oddělení zahraničních styků OPF a koordinátorka programu Erasmus na této fakultě.
 
V rámci organizace programu celého týdne byli zapojeni především pracovníci Oddělení zahraničních styků a Oddělení pro rozvoj a vnější vztahy OPF a do jednotlivých aktivit byli rovněž zapojeni studenti OPF i zahraniční studenti, kteří zde studují v zimním semestru v rámci výměnných programů. Na programu bylo také setkání hostů s děkanem, vedením OPF, představiteli kateder a odborných pracovišť, kteří prezentovali fakultu, jednotlivé studijní obory a jejich činnost v oblasti vědy a výzkumu.

Foto: Lenka Kučerová„Jednou ze součástí PROMO Week bylo také jednání o dalších možnostech výměnných pobytů studentů a akademických pracovníků a workshop v rámci přípravy mezinárodního projektu o vytvoření společného kurzu s pracovním názvem ‘Efektivní komunikace v mezinárodních týmech’, který by se měl uskutečnit na partnerských univerzitách v pěti evropských zemích,“ zdůrazňuje Bc. Alena Rusinová s tím, že společný týden byl ukončen pracovním dnem v duchu jednání o konkrétních aktivitách v rámci mezinárodního programu Erasmus Plus a vzájemných výměnných studijních i pracovních pobytech.

V Karviné měli zahraniční hosté možnost poznat historické centrum, zámek, park i šikmý kostel. V rámci volnočasových aktivit jim byla také představena industriální stránka našeho kraje – důlní průmysl v Hornickém muzeu Landek či zamířili na exkurzi do nošovického pivovaru Radegast, kde se seznámili s pivní kulturou českého národa.

banner akce„Předpokládáme, že účast zahraničních univerzit se pozitivně promítne do zájmu studenů o zahraniční pobyty realizované na Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné, podpoří povědomí o fakultě v zahraničí a umožní dále rozvíjet kontakty s potenciálními partnery. Očekáváme proto pozitivní dopad na navýšení počtu přijíždějících studentů a pedagogů ze zahraničních partnerských škol, a taktéž větší zapojení akademiků do mezinárodních výzkumných aktivit,“ uvedla ještě Jana Šimáková.

Na zpětnou vazbu nemuselo Oddělení zahraničních styků dlouho čekat. Ještě před svým odjezdem vyjádřili účastníci spokojenost jak s organizací PROMO Week, tak i s přátelskou atmosférou vládnoucí na OPF. Příjemnou závěrečnou tečkou pro organizátory bylo sdělení doc. PhDr. Ľubomíra Čecha, CSc., z  Ekonomické univerzity v Bratislavě, který si v rámci jednání dohodl již konkrétní přednáškovou činnost na katedře Ekonomie a veřejné správy. „Bylo mi ctí i národním svátkem a těším se na brzké shledání tady v Karviné,“ pronesl, než se vydal na zpáteční cestu.

V právě začínajícím akademickém roce zamířilo z Karviné na zahraniční vysoké školy celkem 44 studentů a absolventů. Naopak do Karviné přijelo v rámci výměnných programů celkem patnáct posluchačů, a to z Bulharska, Německa, Polska, Portugalska, Ruska, Řecka, Turecka, ale také z Japonska.


Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015