Letošní Festival Na cestě bude hvězdný. Přijedou Martin Písařík a Šárka Vaculíková

sobota 10. října 2015 14:06 Autor: Martin Kůs

2015 10 na ceste montaz

OPAVA – Multižánrový festival Na cestě, už tradičně připravovaný posluchači třetího ročníku oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo přednášeném na Slezské univerzitě v Opavě, je doslova a do písmene za rohem – začíná v pondělí 12. října 2015.

Také proto jsme se sešli se dvěma zástupkyněmi pořadatelského týmu – studentkami Isabelou Moravcovou a Kristýnou Pleškovou. Naše první otázka zněla: Na co nás pozvete?
Jak se ukázalo, vybrat z programu jedno nebo dvě představení, na které následně pozvat diváky, není jednoduché ani pro pořadatelky. Přesto se o to pokusily.

Foto: Archiv pořadatale„V pondělí k nám zavítá soubor OLDstars z Prahy s inscenací To nemá chybu. Určitě bych upozornila i na Divadlo GAFA s inscenací Ta moje Lolita, které bude v úterý. Ze středečního programu bych pozvala diváky na Šárku Vaculíkovou, známou například z televizního seriálu První krok nebo Ulice, která se představí ve svém autorském počinu Milena má problém. Tuto inscenaci nejen napsala, ale také ji režíruje a sama v ní i hraje. Hra má velký ohlas, Šárka ji hraje v Divadle v Celetné.“ říká Isabela.

Za návštěvu také určitě stojí představení Příležitostného gerontologického souboru doktora Fr. Smělíků nazvané Tichá noc v tiché domácnosti. Tvůrčím středem tohoto ne úplně tradičního ansámblu jsou Aleš Koudela a Jiří Siostrzonek, a kdo měl možnost před časem být osobně přítomen premiéře či některé repríze kusu, chybět v hledišti by neměl ani tentokrát – hra v aktuální úpravě totiž opět originálně paroduje aktuální dění kolem nás.

Hvězdné jméno se skrývá také za zatím tajemnou osobností, která svou přítomností jistě zaujme zejména dívčí publikum. Oním mužem je herec Martin Písařík, kterého asi nemá cenu sáhodlouze představovat. „Martin do Opavy zavítá už v pondělí a měl by s námi jít v čele průvodu, který po patnácté hodině vyrazí centrem města směrem do Loutkového divadla Střediska volného času Opava, kde v 16.30 hodin bude slavnostní zahájení celého festivalu,“ odhaluje Kristýna. To je jistě milá zpráva nejen pro sběratele autogramů, kterým se herec může podepsat třeba na festivalovou tašku s logem…

Z technických důvodů se GAME OVER přesouvá z původního data 15. 10. v 15.40 na 13. 10. ve 14.30. Omlouváme se za komplikace a děkujeme za pochopení.

Už tradičně festival připravují posluchači třetího ročníku oboru Kulturní dramaturgie, kteří jsou současně i hlavními aktéry her v rámci inscenovaných čtení cyklu 3jsou3, kterým podporuje agentura Dilia budoucí autory a dramatiky. Letos se představí nejprve v pondělí ve hře Kdokoli z nás, poté v úterním představení GAME OVER a do třetice ve čtvrtečním projektu Jedna... Druhá. „Režie inscenace Kdokoli z nás se ujaly Eliška Bambuleová a Tereza Kmoníčková a představení se uskuteční v netradičním divadelním prostoru, konkrétně objektu Matičního domu v Opavě, kde se budeme prezentovat vůbec poprvé. Při představení Jedna… druhá si režii vyzkouší Marek David. Za třetí hrou GAME OVER je podepsán Jakub Plaskura,“ uvádí Isabela. My dodáváme, že v jednotlivých inscenacích herecky zazáří prakticky všichni současní třeťáci, včetně Isabely a Kristýny.

Možná jste již zaregistrovali, že ve stejných dnech, jako je Festival Na cestě, se v Bezručově městě uskutečňuje projekt alternativního divadla Malá inventura, který pořádá Opavská kulturní organizace. Nemůžeme se ubránit otázce, jestli se někde nestala chyba? „Nestala!“ odpovídají obě studentky prakticky jedním dechem a pokračují: „Naopak, oba festivaly spolupracují, vzájemně se podporují a oba programy se vzájemně prolínají. V programu Festivalu Na cestě je hned pětice představení Malé inventury,“ uvádí organizátorky festivalu a pokračují: „Podařila se nám vzájemná dohoda o spolupráci a musíme touto cestou poděkovat Honzovi Kunzemu za vstřícnost. Pro nás to znamená, že diváci v Opavě uvidí také soubory a představení, na které my, jako studenti, nemůžeme finančně dosáhnout.“

Součástí festivalu bude i film či hudba. Například v pondělí zahraje opavská legenda Rotující Kedluben, v úterý to bude Martin Dytko s kapelou Sylvos, ve středu se můžeme těšit na podvečerní koncert Mata Vašíčka a večer na recitál Petry Göbelové a poslední den zahraje Adam Bartoš. Při hledání muzikantů se pořadatelé zaměřili hlavně na Ostravu a její mladé začínající hudebníky, kteří mají co ukázat a které proto chtějí představit i v Opavě. Múzu kinematografie bude na festivalu zastupovat film Případ pro Jáchyma Semiše a následná beseda s jeho tvůrcem, režisérem Janem Haluzou. „Chybět nebude ani výstava, konkrétně to bude v atriu Slezské univerzity a ve vestibulu Loutkového divadla prezentace kreseb a prací Tomáše Perutky, které budou mít společné téma jako festival, tedy k Tvému srdci…“ doplňuje Isabela Moravcová.  

Foto: Divadlo na JezerceFestival Na cestě je také pravidelně provázen celou řadou doplňkových aktivit. „Jednou z nich je náš projekt Naplň krabici, který vyvrcholí autorským odpolednem v Jazz Café Clubu Evžen. Principem je, že před zahájením i během festivalu má kdokoli možnost vhodit do označených krabic vzkaz, pozdrav, báseň, citát nebo třeba krátkou povídku či kresbu. Právě tato dílka známých i neznámých autorů budou v “Evženovi“ veřejně prezentována a následně se objeví ve festivalovém zpravodaji, který samozřejmě bude opět vycházet.

Součástí festivalu budou také dva workshopy – v úterý to bude pohybový workshop se Zuzanou Holbeinovou a ve středu workshop improvizační, který povede David Mírek a Pavel Gejguš. „Také tyto akce jsou otevřeny každému zájemci, ale upozorňuji, že jejich kapacita je pouze dvacet osob, takže zde platí Kdo dřív přijde, ten dřív mele,“ upozorňuje Kristýna s tím, že připravují také hodnotící semináře, které povedou pedagogové oddělení Kulturní dramaturgie Slezské univerzity.  „Chceme za to poděkovat magistře Pavle Bergmannové i  doktorce Janě Cindlerové a samozřejmě našemu garantovi  doktorovi Hasanu Zahirovićovi, který nám vždy dodá sílu a chuť do práce, což bylo občas, když se něco nedařilo podle plánů, potřeba,“ svěřují se studentky.    

„Budeme rády, když se na festivalová představení přijdou podívat především studenti a akademici Slezské univerzity, zváni jsou samozřejmě i občané Opavy a kdokoli, kdo se chce dobře pobavit a potěšit kulturou. Jsme rády i za pomoc, kterou nám některá pracoviště univerzity nabídla, třeba posluchači Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu pro nás připraví catering. Je jen škoda, že ne všichni oslovení nám vyšli vstříc. O to si víc ceníme podpory vedení Slezské univerzity a hlavně pana rektora Pavla Tuleji,“ navazují.

Jak se zdá, v pořadí devátý Festival Na cestě už nic nezastaví a v pondělí vypukne ve vší své parádě. O programu se více dozvíte z letáku nebo z festivalového webu festivalnaceste.cz, kde se objevují aktuální novinky z příprav festivalu a kde také bude zveřejňován festivalový zpravodaj.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015