Studenti a absolventi Institutu tvůrčí fotografie SU byli úspěšní v soutěži Czech Press Photo 2015

středa 14. října 2015 8:01

2015 10 czech press photo 1

PRAHA, OPAVA - Titul Fotografie roku a řadu cen v prestižní  soutěži novinářské fotografie Czech Prees Photo 2015 získali studenti a absolventi Institutu tvůrčí fotografie FOF Slezské univerzity v Opavě.

Bylo zřejmé, že uprchlická vlna migrantů z afrických států, Sýrie i dalších zemí Blízkého Východu, bude středem zájmu řady fotoreportérů v jejich každodenní práci pro domácí agentury, deníky a časopisy. Není tedy překvapením, že se tyto záběry dominovaly mezi těmi, které mezinárodní porota ocenila z celkem 3700 zaslaných fotografií od 278 autorů.

J2015 10 czech press photo 2Vítězná Fotografie roku, která také získala 1. cenu v kategorii  Aktualita, ukazuje změť lidí, kteří zápasí o své pozice v překonání maďarské hranice v davovém exodu za lepším životem. Autorem dramaticky vyhlížejícího snímku je absolvent Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě Jan Zátorský, reportér Mladé fronty Dnes.

V kategorii Každodenní život byla první cena přiznána dalšímu z absolventů ITF Slezské univerzity – Romanu Vondroušovi, dnes fotografovi pracujícím pro ČTK, za cyklus záběrů pojmenovaný Havana Cars. Snímky, mající poetikou blízko k filmům Wima Wenderse a jsou svěží obrazovou sondou do života kubánské společnosti, která „socialistickým experimentem“ hospodářsky zaostala za zbytkem okolního vyspělého světa. Roman Vondrouš patří k nejúspěšnějším českým fotoreportérům, v soutěži české novinářské fotografie byl mnohokrát oceněn a před dvěma roky také získal 1. cenu v kategorii sportovní fotografie v největší světové soutěži fotožurnalistiky World Press Photo v Amsterodamu. Stal se také držitelem Ceny rektora Slezské univerzity v Opavě za rok 2013.

Foto: Petra VlčkováPrvní cena v kategorii Portrét byla udělena studentovi ITF Róbertu Kočanovi, publikujícímu pod jménem Robert Tappert. Zachytil v něm poškozené podobenky z cestovních pasů a dalších osobních dokladů, které utečenci vyhodili v lesích na srbsko-maďarských hranicích, aby nemuseli přiznávat svou totožnost. I všechny další ceny v této kategorii získali absolventi a studenti Slezské univerzity: 2. cenu absolvent Maňo Štrauch za výtvarně silné portréty lidí, kteří přežili holokaust, 3. cenu současná studentka Michaela Spurná za lyrické snímky ukazující dětství vlastní dcery a čestné uznání její spolužáci Martin Holík a Oldřich Malachta za sugestivní portéty Arménců, kteří při zemětřesení v roce 1988 přišli o rodiny a majetek. Vítězkou kategorie Umění a zábava se stala Petra Vlčková za svou bakalářskou práci z ITF, nazvanou Babičky – současná móda seniorek, 3. cenu ve stejné kategorii obdrželi Martin Holík s Oldřichem Malachtou za nostalgicky působící záběry z lunaparku na kopci nad Jerevanem. V kategorii Příroda a životní prostředí byla 3. cena udělena studentce 4. ročníku ITF Evě Skalákové za snímky osamělých stromů v městském prostředí.  A konečně třetí příčku v kategorii Reportáž vydobyl absolvent Matěj Stránský za soubor snímků z utečeneckého tábora v průmyslové zóně poblíž Eurotunelu v Calais.
 
Foto: Michaela SpurnáVýstava toho nejlepšího z české novinářské fotografie bude přístupná veřejnosti od letošního 15. prosince do konce ledna 2016 na Staroměstské radnici v Praze.

„Je to pro nás ohromný úspěch. Obdobně dopadlo Slovak Press Photo, kde hlavní cenu získal student ITF Róbert Kočan (Tappert). Tamní úspěchy dalších našich studentů budou zveřejněny až 21. října 2015  při vernisáži v Městském muzeu v Bratislavě“, řekl vedoucí Institutu tvůrčí fotografie FPF SU Vladimír Birgus.

Autor: Václav Podestát

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015