Jak se žije postindustriální krajině Slezska? Odpovědi hledá mezinárodní sympozium

pátek 30. října 2015 6:30 Autor: Zuzana Urbánková

RUDA U RÝMAŘOVA, OPAVA - Ve školícím středisku v Rudě u Rýmařova se od čtvrtku 29. října do soboty 31. října  2015 koná mezinárodní sympozium Život v postindustriální krajině Slezska.

programPořádá ho Centrum multimediální tvorby a Institut tvůrčí fotografie (ITF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Cílem mezinárodního sympozia je představit různé aspekty proměny životního stylu, kultury, sociální situace, krajiny, urbanismu ve slezských polských i českých postindustriálních lokalitách. Jde především o vizuální prezentaci proměn vnějšího životního prostředí, ale také zachycení důsledků pro společnost a jednotlivce vybraných regionů. Toto sympozium doplňuje obdobné aktivity pořádané Filozofickou fakultou Ostravské univerzity, Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně.

Podle slov hlavního organizátora sympozia, zástupce vedoucího ITF Mgr. Jiřího Siostrzonka, Ph.D., jsou si industriální oblasti v Polsku i v České republice - konkrétně ve Slezsku a na severní Moravě – podobné. „Vynořily se však otázky, co s tímto industriálním dědictvím udělat. Zda zničit, či opravit a využívat? A jak lidé v těchto postindustriálních krajinách žijí? Jaký může mít zdevastovaná krajina, pro níž máme výraz nová divočina, význam pro turismus?“ uvedl Jiří Siostrzonek s tím, že hlavním tématem sympozia je člověk a společnost v tomto prostoru. „Proto byli osloveni odborníci z oblasti fotografické tvorby, vizuální sociologie, kulturní antropologie, muzeologie z polských příhraničních institucí (Slezská univerzita v Katovicích, VSP Zabrze, Muzeum Slaskie v Katovicích, fotoreportéři z periodik Horního Slezska, studenti a pedagogové z Institutu tvůrčí fotografie, zástupci Centra multimediální tvorby FPF Slezské univerzity v Opavě a další,“ doplnil a poděkoval Magistrátu města Ostravy za podporu sympozia.

Jeho účastníci budou diskutovat také o proměnách, směrech vývoje společnosti v post průmyslových regionech, o vizuálním vnímání post průmyslové krajiny, proměnách tradic, rituálů, živé kultury v hornických oblastech českého a polského Slezska.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015