Profesor Borák se účastní pietních akcí v Moskvě

čtvrtek 29. října 2015 12:35 Autor: Marek Cetkovský

Foto: Martin Kůs

MOSKVA, OPAVA - Ruské sdružení Memorial a Sacharovské centrum prostřednictvím Českého centra v Moskvě oslovily historiky z Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě, kteří se již více než 15 let věnují problematice perzekucí československých občanů v Sovětském svazu, s žádostí o účast na akcích věnovaných památce obětí represí stalinismu, které se uskutečňují od 27. října do 2. listopadu v Moskvě.

Foto: reproZa fakultu se pietních akcí zúčastní prof. PhDr. Mečislav Borák, CSc., významný český historik, zabývající se českými dějinami 20. století se zaměřením na Slezsko.  Profesor Borák se specializuje na česko-slovensko-polské vztahy, okupaci a odboj v Československu za druhé světové války, problematiku soudních i mimosoudních perzekucí po roce 1945 a perzekuci československých občanů v Sovětském svazu.

Dnes 29. října v rámci akce Čtení jmen zazní U Soloveckého kamene na Lubjanském náměstí v předvečer ruského Dne obětí politických represí jména československých občanů popravených za Velkého teroru v Moskvě. V rámci projektu Poslední adresa umístí profesor Borák tabulku se jménem československého občana zastřeleného v době Velkého teroru na dům, kde byl zatčen. V neposlední řadě bude v Sacharovském centru prezentovat monografie na téma československých občanů perzekvovaných v období stalinismu v SSSR, které jsou výsledkem práce univerzitních výzkumníků.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015