Filmový festival Opavský páv čeká na studentské filmy

čtvrtek 14. ledna 2016 12:08 Autor: Martin Kůs


OPAVA – Už je to tady! Až do konce března tohoto roku mohou posluchači filmových a uměleckých vysokých a středních škol posílat svá díla do soutěže třetího ročníku Mezinárodního festivalu studentského filmu Opavský páv.

2016 01 pav posliNa webu opavskypav.slu.cz pořadatelé spustili přihlašovací protokol, kde mohou studenti zaregistrovat své filmy. Do soutěže mohou být přihlášena pouze díla vytvořená v roce 2014 a 2015. Opět bylo vyhlášeno pět kategorií - hraný film, dokumentární film, animovaný film, hraný film – krátkometrážní (do 5 min) a hudební videoklip. „Z přihlášených snímků budou nejprve vybrány finálové filmy, ze kterých následně odborná porota, tvořená fundovanými filmovými profesionály, vybere vítěze jednotlivých kategorií a laureáta ceny Absolutní páv, udělené nejlepšímu filmu festivalu,“ vysvětluje ředitelka festivalu Kamila Návratová, studentka 2. ročníku bakalářského studia oboru Audiovizuální tvorba.  

Před necelými třemi roky to byl původně ročníkový projekt několika studentů tehdy úplně prvního ročníku navazujícího magisterského studia oboru Audiovizuální tvorba pro předmět Kulturní průmysly. Nakonec se jim i pedagogům zalíbil tak, že se ho rozhodli uvést do života. Odpovídající terminologií můžeme říci, narodilo se takové neopeřené kuře, které podle mnohých skeptiků nemělo naději na dlouhou existenci. Ale hned při své premiéře se ukázalo, že roste ve statného ptáka. Ve druhém roce pak už svůj pestrobarevný ocas roztahoval tak, že pokryl kromě Austrálie a Antarktidy všechny světadíly.

Letošní produkční tým Opavského páva nelení a již v tuto chvíli připravuje řadu novinek. „Kromě nové grafiky a nového designu webových stránek mezi ně patří třeba rozšíření promítacích prostor mimo akademickou půdu nebo atraktivnější doprovodný program, který bude zahrnovat workshopy, přednášky, koncerty a další zajímavé akce pro veřejnost i studenty a pedagogy středních škol,“ uzavírá vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Monika Horsáková.

Opavský páv
Je soutěžní mezinárodní festival studentského filmu, pořádaný od roku 2014. Jeho pořadateli jsou studenti Audiovizuální tvorby Slezské univerzity v Opavě a jejich pedagogové. Jeho cílem je představit kvalitní audiovizuální a filmovou tvorbu studentů co nejširšímu publiku. Do soutěže mohou být přihlášeny filmy s délkou maximálně 30 minut, jejichž autory jsou studenti středních, vyšších a vysokých škol. Soutěžních kategorií je pět - hraný film, dokumentární film, animovaný film, hraný film – krátkometrážní (do 5 min) a hudební videoklip.

V loňském roce 2015 se do soutěže přihlásilo 132 snímků prakticky z celého světa. Vedle studentů českých, slovenských a polských filmových škol se představili i mladí tvůrci  z Anglie, Rakouska, Kanady, Chile, Brazílie, Finska, Portugalska, Indie, Izraele, Chorvatska, Turecka, USA, Singapuru, Nizozemí, Maďarsko či Íránu. Hlavní cenu získal snímek 2nd floor maďarské režisérky Hajni Kis.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015