Podaří se vrátit Matematickému ústavu v Opavě na první příčku? Anketa Fakulta roku právě startuje

pátek 5. února 2016 10:48 Autor: Martin Kůs

Fakulta roku banner

OPAVA - Podaří se vrátit Matematickému ústavu v Opavě na první příčku? Nebo snad na stupně vítězů dosáhne některá jiná součást Slezské univerzity? Rozhodnou to studenti a čerství absolventi. Letošní ročník ankety Fakulta roku právě startuje. Hlasy se přijímají do 15. března.

Ve středu 3. února spustila své hlasování anketa Fakulta roku. Jak na webové prezentaci ankety pořadatelé uvádějí, v právě zahájeném ročníku používají odlišnou metodiku než v minulosti. Podstatou je, že oproti minulým ročníkům se mohou do hlasování zapojit jen studenti a absolventi, kteří ukončili bakalářské nebo magisterské studium v uplynulých 24 měsících. Své názory v anketě vyjádří studenti a čerství absolventi ve dvaceti odpovědích a ve  čtyřech doplňkových otázkách. Vyplnění otázek je rychlé a jednoduché. To má ale i své proti, totiž, že výsledné žebříčky podle nové metodiky nebudou k dispozici ihned po ukončení hlasování. Nová metodika, která by měla zjistit názory studujících a čerstvých absolventů na kvalitu výuky a prostředí pro výuku na dané fakultě, byla připravena společně s odborníky na sociologický výzkum.

Je tedy na studentech a nedávných absolventech, jak se k anketě postaví a zda svoji alma mater pošlou na stupně vítězů. V uplynulých ročnících si součásti Slezské univerzity nevedly vůbec špatně.

Pro součásti Slezské univerzity můžete hlasovat tady


Tři roky za sebou, v letech 2012 – 2014, kraloval kategorii Matematika a fyzika – veřejné Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě. Tak oblíbený byl u svých studentů i absolventů.  Až v akademickém roce 2014/2015 se musel sklonit před konkurencí, konkrétně před Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy (UK). Nicméně vše je otevřeno znovu a opavští matematici mohou svoji školu znovu vyzvednout až na nejvyšší příčku.
Zbývající fakulty sice tohoto úspěchu zatím nedosáhly, ale rozhodně se v anketě neztratily – všechny tři se již probojovaly do první desítky svých kategorií. V poměrně velké konkurenci veřejných ekonomicky zaměřených škol získala Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné šesté místo, stejně jako v kategorii sociální vědy a filozofie Fakulta veřejných politik v Opavě. Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě si zatím připsala nejlepší místo deváté.

Anketu FakultaRoku.cz pořádá Česká studentská unie (ČeSU). Její první ročník se uskutečnil v akademickém roce 2011/2012. Pořadatelé reagovali na fakt, že sice existovala celá řada podobných žebříčků, ale žádný nezohledňoval pohled studentů a absolventů. Anketa by tak měla být průzkumem mezi studenty a absolventy vysokých škol v České republice o jejich pocitech ze studia na vysoké škole či fakultě. Vedle celkové spokojenosti se školou mezi vyhlášenými kritérii hodnocení figurují např. zajímavé předměty, odbornost vyučujících, schopnost zajímavého podání (výkladu) látky, příprava do praxe, možnosti realizace studentských nápadů a projektů a také hledisko kamarádských, týmových a inspirativních spolužáků. Anketa si dává za cíl také stát se určitým vodítkem při rozhodování o výběru vysoké škole.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015