Slezskou univerzitu bude prezentovat nové logo i její personifikovaná tvář

středa 10. února 2016 9:59 Autor: Daniel Martínek a Martin Kůs

Dnes oficiálně vstoupí do života Slezské univerzity v Opavě dvě významné novinky. Na tiskové konferenci, která byla k tomuto účelu svolána, bude představeno nové logo Slezské univerzity v Opavě a odhalena její oficiální tvář.

OPAVA – Slezská univerzita v Opavě v letošním roce oslaví 25 let svého trvání. Čtvrtstoletí existence je vhodnou dobou k pozastavení se a přemýšlení nejen o tom, čím za uplynulou dobu prošla a co dokázala, ale také o tom, jaká je v současnosti, jakou chce být a kam kráčí. A jaké jsou její hodnoty, na kterých chce v budoucnosti stavět. Proto univerzita v průběhu několika uplynulých měsíců začala pracovat na svém novém obrazu, který chce vysílat směrem k veřejnosti, směrem ke svým budoucím studentům.

logoJedním ze symbolů Slezské univerzity v Opavě je logo. Dosavadní praxe ukázala, že stávající vizuální systém nejednotných log přestal vyhovovat nárokům na jednotnou a jasnou prezentaci a identifikaci univerzity. Navíc používaný grafický manuál nepokrýval všechny požadavky na grafické a vizuální zpracování loga Slezské univerzity. Chybějící prvky neumožňovaly prezentovat Slezskou univerzitu za všech potřebných okolností, zejména tam, kdy bylo na jednom formátu prezentováno více subjektů či pořadatelů. Proto bylo rozhodnuto o vzniku 25nového, jednoznačného a všem součástem společného loga, takového, které bude jednoznačně identifikovat Slezskou univerzitu v Opavě, ale současně umožní i zachovat svébytnost jejích součástí. S podporou odborníků na marketing, grafiku i PR byly zhotoveny návrhy a následná diskuse hledala takové logo, které vyhovuje svým vizuálem, jednoznačně prezentuje Slezskou univerzitu v Opavě a její součásti, dodržuje tradici odkazu k Slezsku, jako místu působení univerzity a další požadovaná hlediska. Poté, co zavládla shoda napříč všemi součástmi Slezské univerzity v Opavě zohledněním požadavků součástí, bylo nové logo odsouhlaseno a schváleno. Dvě z verzí loga můžete vidět u tohoto článku - spodní je navíc doplněno o logo symbolizující 25 let Slezské univerzity v Opavě.

V návaznosti na ně se také pracuje na novém grafickém manuálu Slezské univerzity v Opavě a dalších krocích s novým logem spojených. 
    
Když přemýšlíme o univerzitě, máme sice na mysli instituci, ale to je jen část pravdy. Za systémem a budovami chceme a musíme vidět především lidi – univerzita přece není kamenný dům, ale je to život studentů, pedagogů a všech, kdo ji tvoří a ona se jim na oplátku zapisuje do života. Zkrátka Slezskou univerzitu chápeme jako živý organismus, který dýchá, roste a vyvíjí se. Proto má i tvář.
Tvář Slezské univerzity, kterou dnes také představujeme, v sobě ztělesňuje všechny hodnoty, ke kterým se univerzita v Opavě a v Karviné hlásí. Je mladá, ale už každým coulem dáma. Je svá, originální, nikoho nekopíruje ani nepřijímá populistické trendy druhých. Má osobnost a je osobitá. Je otevřená, vstřícná, nic nepředstírá. Kráčí životem s respektem k sobě i ostatním. Je vědomá si svých kvalit a je si jistá tím, že se prosadí a uspěje svou vlastní cestou, bez povrchní líbivosti. Dojem, který na Vás zanechá, přetrvá. Bude Vám s ní dobře a nezapomenete na ni.

Foto: Martin KůsNení žádným cizím prvkem, půjčeným, importovaným či najatým, je studentkou jednoho z oborů Slezské univerzity v Opavě. Byla vybrána při dvoukolovém castingu z 12 uchazeček, studentek jednotlivých součástí univerzity. Výběr byl nesmírně obtížný, protože všechny kandidátky byly velmi kvalitní a tváří Slezské univerzity v Opavě by se mohla se ctí stát kterákoliv z nich. Nakonec byla vybrána studentka, na které se s malým náskokem hlasů shodlo vedení univerzity se zástupci útvaru oddělení vztahů s veřejností.

Možná nebyla úplně nejkrásnější ze všech dívek, které se o čest zosobnit naši univerzitu ucházely, přestože má velmi hezkou tvář. Nemusí rezonovat ani s obecným vkusem, ani se vkusem všech. Není dychtivá cpát se do popředí za každou cenu. Neohromuje přepjatou originálností a necítí potřebu soutěžit. Je přesně taková, jaká je Slezská univerzita.

Foto: Martin KůsTvář slečny Kláry, studentky 2. ročníku oboru Audiovizuální tvorby, bude reprezentovat Slezskou univerzitu v Opavě všude tam, kde bude komunikace univerzity mířit k veřejnosti včetně studentů, a to jak současných, tak těch budoucích.  Už dnes ji můžete vidět na pěti billboardech v Opavě (snímek dole), které upozorňují na narozeniny Slezské univerzity či se objevila v inzertní kampani na herním webu pod sloganem „Jsme Slezská univerzita. Jsme Super“.  Osobně se s ní můžete potkat na Reprezentačním plese Slezské univerzity v Opavě, který bude 19. února 2015 v KD Na Rybníčku. A samozřejmě kdykoliv na půdě Slezské univerzity v Opavě. Protože patří k univerzitě a ona patří k ní.

Foto: archiv SU

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015