První opavské Noci vědců se zúčastnilo několik desítek návštěvníků

pondělí 9. října 2017 11:24

2017 10 FPF noc vedcu 4

OPAVA - Filozoficko-přírodovědecká fakulta (FPF) Slezské univerzity v Opavě pořádala v rámci letošní Noci vědců série přednášek hned na dvou místech, ve své hlavní budově na Bezručově náměstí 13 a v Obchodním a společenském centru Breda & Weinstein.
Pěti kratších přednášek se v posluchárnách FPF se zúčastnilo 35 posluchačů všech věkových kategorií. Asi největším lákadlem byla prohlídka fakultní observatoře, přestože nepřálo počasí a místo pozorování zazněla přednáška o současném výzkumu vesmíru.
Noci vědců 2017 se v opavském Obchodním a společenském centru Breda & Weinstein zúčastnilo rovněž zhruba pětatřicet návštěvníků. Přednášky spojené s diskusí, prezentací i praktickými ukázkami se konaly v Galerii Breda, kterou má Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě po dohodě s vedením OC Bredy již několik měsíců k dispozici pro svou propagaci.

2017 10 FPF noc vedcu 1Dospělí, studenti středních škol i ti nejmenší, kteří přišli s rodiči a prarodiči, se nejvíce zajímali o mobilní roboty včetně nádherné žluté helikoptéry, kterou zde dopravili pracovníci Ústavu informatiky.  Ti několik desítek minut odpovídali na řadu dotazů přímo u jednotlivých robotů.

Zajímavé bylo, že i nejmenší děti seděly tiše u přednášek archeologů, kteří hovořili na téma nálezů vampyristických hrobů a unikátních nálezů rádel pod OC Breda v letech okolo roku 2010. „ Myslel jsem, že to bráchu nebude bavit, ale ani se nepohnul. Líbilo se mu to a mi taky,“ řekl s úsměvem student střední školy Tomáš, který na Noc vědců přivedl svého sedmiletého bratra Tadeáše.

„My jsme se o Noci vědců dozvěděly z novin, kde psali, že se koná nejen v Ostravě, ale letos také tady u nás v Opavě, a tak jsme přišly. Zajímá nás to,“ odpověděly dvě Opavanky na otázku, kde se o Noci vědců dozvěděly.
Na obou místech se první opavské Noci vědců zúčastnilo 70 návštěvníků.

TEXT:  Zuzana Urbánková, Tomáš Gráf, FOTO: Jiří Dobrý

2017 10 FPF noc vedcu 2

2017 10 FPF noc vedcu 3

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015