Ve fotografické soutěži SlovakPressPhoto 2017 uspěla řada studentů Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě

úterý 31. října 2017 17:22 Autor: Ondřej Durczak

Peter Korek Not My President

BRATISLAVA, OPAVA - Dne 26. října 2017 byly vyhlášeny výsledky prestižní žurnalistické fotografické soutěže SlovakPressPhoto 2017. Celkem 185 autorů ze Slovenska i z České republiky letos zaslalo do devíti kategorií 2055 fotografií. Porotu tvořili významní fotografové i odborní teoretikové. Předsedkyní letos byla americká dokumentární fotografka Nina Berman.

V kategorii Aktualita - série získal první cenu student ITF Robert Barca za dramatickou reportáž z referenda o rozšíření pravomocí tureckého prezidenta Erdogana. Druhé místo mezi jednotlivými snímky ve stejné kategorii dostal další student ITF Peter Korček zasvou fotografii ze souboru Not My President (nahoře). Tento zkušený profesionální fotoreportér již několikrát bodoval kromě SlovakPressPhota také v české alternativě této soutěže Czech PressPhoto, v níž je letos také se stejným souborem nominován na 1. cenu. Snímek Není můj prezident dokumentuje nepokoje a protesty z listopadu roku 2016, které se odehrály v ulicích Ameriky bezprostředně po vyhlášení výsledků prezidentských voleb. Naléhavá obrazová výpověď jediného snímku mladého fotoreportéra Korčeka strhává diváka ještě více, když si uvědomí poměrně těsné výsledky tehdejších voleb.

Dvid Doro - 60 seknd s Druhé místo v kategorii Portrét patří studentu třetího ročníku bakalářského studia Dávidu Dorošovi za projekt nazvaný 60 sekund s… (vpravo). V něm se autor soustředil na zaznamenání portrétů členů hudebních skupin a dalších interpretů netradiční technikou camery obscury, fotoaparátu s malým otvorem místo objektivu. Jak název souboru napovídá, expozice v interiéru prešovského klubu Christiania trvala jednu minutu, během níž se na citlivý materiál ve fotoaparátu promítala podoba portrétovaného. Doroš tak zachytil i významné plynutí času, během něhož se portrétovaný nesměl pohnout a prodloužil fotografování na drobné rozjímání nebo obřad.

 



Karol Stollmann LedoborciStudent magisterského studia Karol Stollmann získal první místo za sérii fotografií Ľadoborci (vlevo) v kategorii Sport. Ve svých portrétech mužů v plavkách v prostředí u vodní nádrže Bukovec v okolí Košic zachytil odhodlání, statečnost a vytrvalost dlouholetých otužilců chránících si zdraví od nachlazení tímto způsobem. Portréty Stollmann zredukoval do jednotné obrazové zkratky prostých figurálních portrétů, avšak s důrazem na výraz fotografovaného, jeho tělesnou stavbu a minimální kousek oděvu.

 

 

 

 

 



Ivan Horvth NerostouV kategorii Příroda se umístil na třetím místě a získal v této kategorii i čestné uznání student bakalářského studia Ivan Horváth. Snímkem Nasněžilo poukazuje na problematiku vymírání v nedostupné přírodě v důsledku sněhových kalamit. V silně výtvarně působícím obraze Nerostou (vpravo) zachytil splynutí houbařů s hlubokými lesy a jejich neutuchající zájem o brzké hledání a sbírání hub.



Konstancja Nowina Konopka Irnska lskaV kategorii Středoevropská fotografie získala první místo za samostatnou fotografii pojmenovanou Iránská láska (vlevo) polská studentka třetího ročníku bakalářského studia Konstancja Nowina Konopka. V jediném snímku výstižně zachytila nejen reálný prostor oddělených zón pro muže a ženy v městském hromadném prostředku, ale především poukázala na globální problematiku genderové nerovnosti. Autorská dvojice Hana Connor & Filip Jandourek dokumentovali v bangladéšské Dháce otřesné pracovní a životní podmínky lidí, kteří přišli do chaoticky rostoucí metropole z venkova s marnou nadějí, že se jim tam podaří zbohatnout. V sugestivním a úzkostném barevném dokumentu nazvaném Černé slzy (dole) zachytili zdejší obyvatele i jejich bezútěšné prostředí plné průmyslových exhalací.

Výstava nejlepších děl ze soutěže SlovakPressPhoto bude otevřena až do konce listopadu v Městském muzeu v budově Staré radnice v Bratislavě.

Connor a Jandourek ern slzy

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015