Erasmus slaví 30let, univerzitní gastrocentrum se promění v jednu velkou světovou vesnici

sobota 18. listopadu 2017 7:15 Autor: Administrator

2017 11 erasmus 1

Autor textu: Petr Křístek

OPAVA - Jeden z nejúspěšnějších projektů Evropské unie slaví 30 let a oslavy tentokrát zavítají i na půdu Slezské univerzity v Opavě. V úterý 21. listopadu od 16 hodin se promění prostory Gastrocentra na Hradecké v jednu velkou světovou vesnici, kde se návštěvníci seznámí nejenom s příležitostmi v programu ERASMUS+, ale také v průběhů večera procestují země od Turecka po Itálii.
Pro návštěvníky je připravena řada interaktivních aktivit. Hosté budou moci ochutnat mezinárodní pokrmy připravené studenty, kteří na Opavských fakultách studují v rámci studijní výměny v programu ERASMUS+. Chybět také nebudou prezentace o cizích kulturách a zemích nebo současných příležitostech v programu ERASMUS+.

Bližší informace naleznete v události

Oslava je nazvána Global Village aneb Opava je opět světová. Když se zastavíte mezi stoly plné zahraniční kuchyně, prolétne kolem vás několik světových jazyků. Hostům se tak naskytne jedinečná příležitost popovídat si se zahraničnímu studenty a bývalými účastníky programu ERASMUS+ o jejich vlastních zkušenostech s cestováním a studiem v zahraničí.

2017 11 erasmus 2V současné době studuji na obou Opavských fakultách a Matematickém ústavu zahraniční studenti z Itálie, Turecka, Polska a Slovenska. Ti všichni se s vámi podělí o své zážitky a zkušenosti s výjezdem mimo svou zem a zábavou formou přiblíží tradice a kulturu své rodné země.

Program ERASMUS funguje od roku 1987 a již 30 let dává mladým lidem příležitost k osobnímu rozvoji a studiu nebo práci v zahraničí. Od svého vzniku jej využilo více než 9 milionů studentů. Česká republika se do projektu zapojila roku 1997 a první studenti tak dostali příležitost studovat po dobu šesti měsíců na školách v Německu, Velké Británii nebo Itálii. To, že zahraniční zkušenost je důležitá, potvrzují i významní zaměstnavatelé. Pokud student vyjel za zahraniční zkušenosti během svého studia, má o 42 procent větší šanci, že dostanete vysněnou práci.
Od svého vzniku urazil program ERASMUS+ pořádnou cestu.  Došlo ke spojení několika zahraničních mobilit, a tak dnes mohu studenti kromě populárního studia v zahraničí odjet na praktickou pracovní stáž, účastnit se krátkodobé výměny mládeže nebo pomáhat například v neziskových organizací v rámci programu Evropská dobrovolnická služba.

Protože 30 let od vzniku projektu je významné výročí, probíhají po celé České republice oslavy a setkání se zahraničními studenty. Minuly měsíc prozářily Ostravu světové vlajky a jazyky, tentokrát je na řadě Opava. 21. listopadu od 16 hodin jste všichni zváni do Gastrocentra na Hradecké na oslavu výročí ERASMUS+.

2017 11 21 Erasmus

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015