Svěřenci doktora Tomáše Gráfa získali na astronomické a astrofyzické olympiádě v Thajsku stříbro a dva bronzy

čtvrtek 23. listopadu 2017 15:48 Autor: Administrator

2017 11 12 IOOA v Thajsku 2


 
Článek vznikl na základě textu Dr. Jana Kožuška,
fotografie: 11th International Olympiad in Astronomy and Astrophysics


THAJSKO, OPAVA - Pod vedením RNDr. Tomáše Gráfa, Ph.D., působícího na Ústavu fyziky Slezské univerzity v Opavě a Dr. Ing. Jana Kožuška ze Štefánikovy hvězdárny v Praze získali naši mladí reprezentanté-astronomové na 11. Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice v Thajsku jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Počtem medailí je to tak nejúspěšnější start české reprezentace v této soutěži od roku 2012.

Nejlépe se z českého týmu umístil stříbrný medailista Jindřich Jelínek z Gymnázia Olomouc–Hejčín. Bronz získali Martin Orság z Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické ve Vyškově a Jiří Vala z Gymnázia na třídě Kapitána Jaroše v Brně. Čestné uznání za velmi dobrý výkon obdržel Jaromír Mielec, absolvent Gymnázia v Ostravě Zábřehu, který také spolu s šestičlenným mezinárodním týmem obdržel stříbrnou medaili v doprovodné týmové soutěži.

2017 11 12 IOOA v Thajsku 411. ročník IOAA se konal pod záštitou Její královské výsosti princezny Maha Chakri Sirindhorn. Slavnostní zahájení proběhlo za její osobní účasti. Vlastní soutěž probíhala v komplexu Duangjitt Resort&Spa v Patongu. Kromě Thajského království olympiádu nejvíce podpořila Univerzita prince Songla (PSU), Thajský národní astronomický výzkumný ústav (NARIT), Ministerstvo vzdělávání (MOE) a celá řada sponzorů. Celá soutěž jednotlivců byla rozdělena do tří kol: teoretického, zpracování dat a pozorovacího kola. Absolutního vítězství v soutěži dosáhl slovinský student Aleksej Jurca.

Za ocenění stojí už samotný fakt, že se naši reprezentanté do Thajska nominovali. Vždyť národních olympiád ve všech zemích se zúčastnilo 1 235 605 soutěžících a do finále postoupilo 45 zemí ze čtyř kontinentů. Jednoduchá matematická operace pak prozradí, že na IOAA se sešlo pouhých 0,018% nejlepších účastníků z celého světa.

2017 11 11. IOAA v Thajsku 1 malaSoutěžící navštívili kromě řady přírodních památek také město Phuket se zajímavým muzeem, delfinárium nebo perlovou farmu. Kromě vlastního kulturního večera, na jehož přípravě se studenti sami podíleli, měli možnost vidět dvouhodinovou výpravnou férii z thajských dějin v divadle zábavního parku Fantasea. Není bez zajímavosti, že v představení divadla Fantasea vystupovalo celkem 14 cvičených slonů, sedm slepic, šest holubů, pět kůzlat, tři jaci a jeden tygr.

2017 11 12 IOOA v Thajsku 6Česká republika se mezinárodních soutěží v astronomii a astrofyzice účastní od roku 2007. Celkem mladí čeští astronomové z mezinárodních soutěží dosud přivezli již 6 zlatých, 14 stříbrných a 25 bronzových medailí. Účast českého týmu organizačně zajišťovala Česká astronomická společnost, cestu finančně podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Jako pozorovatel doprovázel výpravu Jakub Vošmera, M.Math. z Fyzikálního ústavu AV ČR, v.v.i.

Příští Mezinárodní olympiáda v astronomii a astrofyzice se bude konat v září 2018 v Colombu na Srí Lance.

2017 11 12 IOOA v Thajsku 3

2017 11 12 IOOA v Thajsku 5

2017 11 12 IOOA v Thajsku 7

2017 11 12 IOOA v Thajsku 8

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015