Univerzitní Gastrocentrum se během večera proměnilo ve světovou vesnici
Autor: Petr Křístek
OPAVA - V úterý 21. listopadu 2017 se uskutečnila v prostorách univerzitního gastrocentra v areálu Hradecká ulice 17 oslava programu ERASMUS+. Mezinárodní kuchyně připravená zahraničními studenty umocnila přátelskou atmosféru a hosté tak odcházeli obohacení o nové zážitky a vědomosti o cizích kulturách.
Vše začalo v úterý ráno. Kuchyně univerzitního gastrocentra se zaplnila surovinami a zahraniční studenti studující na Slezské univerzitě v Opavě v rámci programu ERASMUS+ se tak pustili do přípravy svých národních pokrmů. Pravá Italská káva dala tu správnou chuť sladkému pokrmu tiramissu, slovenská brynza ochutila pokrm halušky a v hrncích z rýže a smetany se připravoval tradiční turecký pokrm cacik.
Ve čtyři hodiny odpoledne vše bylo připraveno a oslava tak mohla vypuknout. Úvodní slovo si vzala na starosti proděkanka pro vědu a zahraniční styky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě, doktorka Marie Crhová. Následně se připojil také děkan fakulty, profesor Zdeněk Stuchlík. Poté fakultní koordinátorka programu ERASMUS+ Kateřina Scheeová seznámila hosty s historii a současnými příležitostmi programu ERASMUS+.
Po poutavé prezentaci patřila režie večera zahraničním studentům. Nejprve studenti z Turecka seznámili hosty z jejich tradicemi a zvyky a poté si slovo vzaly Italské studentky. Na chvíli se tak hosté ocitli na Apeninském poloostrově, který během jednoho večera procestovali od jihu po sever. Povedené prezentace zakončili studenti ze Slovenska, kteří přítomné zavedli do zajímavostí a tajů našich sousedů.
Druhá půle večera se nesla ve znamení přátelské konverzace a ochutnávky zahraničních pokrmů. Stoly gastrocentra obohatily Italské pokrmy tiramissu, těstoviny s podomácku připraveným pestem nebo pravý Italský závin. Slovensko reprezentoval pokrm halušky a Turecko národní jídla kuru fasulyeli pilav a cacik.
Během jednoho večera se tak univerzitní gastrocentrum proměnilo v jednu velkou světovou vesnici, kde hosté a zahraniční studenti mohli okusit mezinárodní kuchyni a dozvědět se tak o příležitostech úspěšného programu Evropské unie ERASMUS+.