Dramkrou vstupuje do absurdní sezony

sobota 2. prosince 2017 6:26 Autor: Martin Kůs

2017 12 Dramkrou promo 1

OPAVA – Dvěma premiérami svých inscenací vstoupí v úterý 5. prosince 2017 studentský divadelní soubor Dramkrou do nové sezony. Do sezony, kterou označuje jako absurdní.

Proč právě absurdní nám řekl BcA. Jakub Plaskura, zakladatel souboru, jeho režisér a herec.

„Proč absurdní? Snad proto, že naše inscenace mají společný rank nevyřčená pravda. Odráží se tam to, co je kolem nás – i v běžném všedním životě neříkáme úplnou pravdu, i když se třeba může jednat o milosrdnou lež, mlžíme, protože nechceme někomu ublížit... Ale pořád je to lež. Teď si představme, kolik lidí lže každý den nám, kolik jich neříká pravdu celou nebo ji zamlčuje? Já vím, bylo to v každé epoše, ale my dnes žijeme tady a teď, a v divadle se snažíme řešit to, co nás trápí. Já mám často problém s reakcí druhých na to, že někomu řeknu pravdu do očí. A my se tedy v divadle ptáme sami sebe, jak by to tu asi vypadalo, kdyby si lidi byli schopni říkat pravdu do očí? A na tom je tak nějak postavena celá naše sezona,“ uvádí na vysvětlenou Jakub Plaskura.

Jak už se stalo zvykem, Dramkrou připravuje souběžně premiéry dvě. Jakub se “svým týmem“ připravil k premiéře vážné téma, zatímco jeho kolega, herec, režisér a v tomto případě i dramatik Adam Poštolka naopak s dalšími připravuje komedii.

Premiéry inscenací Chcete slovo? a Detektor lži se uskuteční
v úterý 5. prosince od 18 hodin
v Loutkovém divadle Střediska volného času Opava (ul. Husova)


„Můj text je, řekněme, drama z prostředí vyšších vrstev, kde by se mohlo zdát, že škrobení lidé, kteří mají miliony na účtech, jsou šťastni. Ale často je opak pravdou, stává se, že nějaký bezdomovec na ulici je kolikrát šťastnější, než milionář ukrytý za vysokou zdí vily, u níž bezdomovec prohledává popelnice. Peníze nejsou všechno a kolikrát ti hodně peněž jen přináší spoustu starostí navíc. Také v tomto prostředí se lže a lže se hodně. O tom je právě hra Detektor lži,“ popisuje námět své hry Jakub.

Druhá premiéra, komedie Chcete slovo?, nás zavede do prostředí politiky. Tedy spíš nabídne satirycký pohled na současnou českou politiku…

2017 12 Dramkrou promo 2„Nedávno byly v této zemi volby. Volby, ve kterých jsem do poslední chvíle nevěděl, koho volit. Pro mne to byl takový paskvil, že jsem nevěděl, jestli se mám smát nebo brečet. Byl to v mých očích nepředstavitelný galimatiáš a právě na to chceme poukázat v inscenaci Chcete slovo?, kterou jsme pojali jako takový politický kabaret. Premiéra je samozřejmě až po volbách, ale až hru diváci uvidí, pochopí, že už v době, kdy jsme ji psali, bylo úplně jedno, jak dopadly. To, kdo uspěl a neuspěl, není v inscenaci tak důležité, jde spíš o směr, kterým jsme se vydali,“ naznačuje Jakub co na premiérové diváky čeká.

Soubor letos doznal celkem významné personální změny. Jak Jakub říká, skončili staří bardi a přišla nová krev. Zatímco ti “staří“ už věděli, co a jak, ty “nové“ je třeba do všeho dostat a nakazit je stejným myšlením. Pak to zase bude fungovat. Ale to je určitá daň Dramkrou od chvíle, kdy byl založen. Studenti přicházejí, ale také odcházejí…

„Musím přiznat, že jsem to skoro až oplakal, když jsem se dozvěděl, že končí. Odešel třeba Ondra Pupík, který je dnes velmi zaměstnaný prací ve sboru Slezského divadla, skončil Honza Binar a Jakub Jacháček, kteří ukončili studia, z Opavy odešla i Tereza Drozdová. Tedy lidi, kteří patřili ke spolehlivým a tahounům Dramkrou. Bylo tedy potřeba hledat nové a myslím, že se nám podařilo najít šikovné nástupce. Nováčkem je třeba Jan Tomanek, student prvního ročníku oboru Český jazyk – Historie, Eliška Jechová, studentka prvního ročníku oboru Kulturní dramaturgie nebo Bára Branná z druháku Audiovizuální tvorby,“ komentuje změny v souboru Jakub Plaskura.

Odchod několika lidí si ale přece jen vysloužil určitou změnu. Původně totiž Adam Poštolka psal pro soubor něco jiného, ale na konci srpna ohlásil odchod i Kuba Jacháček  a najednou tu byla hra, na kterou nebyl dostatečný počat kluků herců…

2017 12 Dramkrou promo 3Byli jsme v totálním stresu., byl konec srpna, upravit hru by znamenalo zbavit jí toho základního a věděli, že když rychle nenapíšeme něco jiného, tak půlka souboru bude stát. A já se tehdy svěřil Adamovi, že mám v hlavě takovou politickou taškařici a ty, protože se o politiku zajímáš, bys to možná mohl rozvinout a napsat jako hru. Adamovi se to asi zalíbilo a za nějaké dva nebo tři dny jsem měl v e-mailu prvních deset stran. V ten okamžik mi bylo jasné, že to nejen stihne napsat, ale že to bude naše druhá letošní inscenace.

Premiéry 5. prosince tak uzavřou pro Dramkrou rok 2017, ale soubor se už dívá dopředu, do nového roku. Podle Jakuba by rádi zase vyjeli na nějakou divadelní přehlídku a, bude-li jim prý shůry dáno, pustí se i do přípravy nových inscenací.

„Zimní semestr je vždy takový volnější, je to i s ohledem na aklimatizaci nováčků, kteří jednak začínají studovat a jednat začínají hrát. Na jaře bychom rádi navázali na předchozí přehlídkové úspěchy, které nám přinesla hlavně naše sportovní komedie Na returnu stál. Nestává se často, že si režisér něco ve své hlavě namaluje a ono se mu to splní. Mně se to ale stalo a ukázalo se to na přehlídce v Kojetíně, kde hra zaujala a měla velký úspěch. Vedle toho jsme hráli i hru Terezy Kmoníčkové Viktorie, která by si zasloužila trochu jiného diváka. Tereza píše velmi specificky a Viktorii by spíš slušela nějaká menší komorní scéna, kam přijdou diváci zaměření na tento styl divadla. Ta všeobecná různorodá směska, co jezdí na festivaly, to prostě nemůže náležitě ocenit, protože valná část hru ani nepochopí a inscenace tak nepůsobí, jak by měla," vrací se na závěr do jara roku 2017 Jakub Plaskura.

2017 12 Dramkrou detektor a slovo

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015