Zemřel profesor Averbuch. Před 25 lety přijel do Opavy z Moskvy a už zde zůstal

pondělí 23. dubna 2018 14:21 Autor: Martin Kůs

2018 04 Averbuch
Vladimir Iosifovič Averbuch na plesu Slezské univerzity v únoru 2018.

OPAVA – Když jsme se na Matematickém ústavu v Opavě domlouvali na rozhovor s hostujícím profesorem Vladimirem Iosifovičem Averbuchem, netušili jsme, že tento rozhovor se už neuskuteční. V sobotu 21. dubna 2018 jsme dostali zarmucující zprávu, že pan profesor v nemocnici, kde momentálně byl hospitalizován po úrazu, zemřel.

Budeme-li hledat v relativně krátké historii Slezské univerzity v Opavě její osobnosti-pilíře, pan profesor Averbuch mezi nimi zcela jistě bude. Už jako známý a uznávaný matematik, nicméně pracující v nakladatelství jako překladatel, přijel před pětadvaceti lety z Moskvy do Opavy na konferenci o diferenciální geometrii a jejích aplikacích.  Poprvé tak v srpnu roku 1992 vstoupil na půdu tehdy mladičké univerzity a nejspíš ani sám ještě netušil, jak se mu stane tento krok osudovým. Dnes už nám pan profesor neřekne, zda vycítil, že ve Slezsku se rodí mimořádné matematické centrum či tím hlavním impulzem bylo osobní doporučení význačného ruského akademika V. I. Arnolda.

Rok na to už přijel nastálo a ihned se zapojil do akademického života tehdejšího Ústavu matematiky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě. V té době ještě opavské pracoviště střídal s bratislavskou Univerzitou Komenského, kde v roce 1994 úspěšně získal titul doktor věd.

V. I. Averbuch tak v Opavě osobně prožil všechny velké momenty Matematického ústavu, k jehož mezinárodní prestiži sám také napomáhal. Byl u osamostatnění tohoto pracoviště v roce 1999, otevření nového zázemí ústavu v budově Na Rybníčku 1 v roce 2003, z pozice vedoucího oddělení funkcionální analýzy a diferenciálních rovnic objevoval pro matematiku nové talenty a konec konců loni zde také oslavil své 80. narozeniny.

Byl však především vědec a pedagog, který na naší univerzitě předával své bohaté zkušenosti studentům neuvěřitelných 25 let. Tím se zcela jistě stal v dějinách alma mater zahraničním pedagogem s nejdelším nepřetržitým úvazkem vůbec. Neváhal odborně vést také bakalářské či magisterské práce a svého studenta dovedl až k titulu Ph.D.

V sobotu 21. dubna 2018 se tak uzavřel život mimořádného člověka, matematické veličiny, skvělého pedagoga, vědce a pro mnohé z nás, kteří jsme jej poznali i mimo univerzitní půdu, také „chlapa“ s neúnavným mladistvým duchem, který nikdy nešetřil úsměvy pro lidi kolem. Někteří si ho budou pamatovat jako člena volejbalového týmu nebo účastníka turistických výšlapů, další z rozhovorů o poezii a jiní třeba jako skvělého tanečníka na univerzitních plesech… Vše to zůstane už jen vzpomínkou.

 Poslední rozloučení s panem profesorem Averbuchem se bude konat v úterý 24. dubna 2018 ve 12 hodin v Pravoslavném kostele v Ostravě-Michálkovicích (Sládečkova 576/92).

Některé údaje ze života prof. V. I. Averbucha

•    narozen v roce 1937
•    1958 – 1963 – postgraduální studium na Moskevské univerzitě
•    1967 – zisk titulu CSc. v oboru Matematická analýza na Moskevské univerzitě
•    1967 – 1992 – zaměstnanec Nakladatelského domu Mir v Moskvě – cca 200 překladů odborných publikací do ruštiny
•    1993 – 2018 – hostující profesor na Slezské univerzitě v Opavě

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015