Jak jedla a stolovala knížata? Na zámku Hradec nad Moravicí se chystá neobyčejná výstava

pátek 22. června 2018 8:05 Autor: Zuzana Urbánková

HRADEC NAD MORAVICÍ, OPAVA - S knížaty u stolu aneb Kuchyně a kultura stolování na středověkých knížecích dvorech v Opavě a Ratiboři. To je název a podtitul zcela ojedinělé výstavy, která se chystá v areálu zámku Hradec nad Moravicí. Vernisáž s ochutnávkou specialit ve středověkém stylu se koná ve čtvrtek 28. června 2018 v 16 hodin. Veřejnost může výstavu navštívit od pátku 29. června 2018 do 31. října 2018.

Garantem za Slezskou univerzitu v Opavě je proděkanka pro studijní záležitosti a organizaci Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., ve spolupráci s vedoucí Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu PhDr. Radmilou Dluhošovou, Ph.D., a tajemnicí tohoto ústavu Ing. Janou Stuchlíkovou. Hlavním partnerem výstavy je Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště Ostrava, pod vedením ředitele Mgr. Michala Zezuly. A protože se jedná o mezinárodní výstavu za účasti české a polské strany, je dalším z organizátorů Powiat Raciborski.

Kromě mezinárodního česko-polského rozměru je důležité zdůraznit také její interdisciplinaritu, neboť vychází z poznatků historie, archeologie, cestovního ruchu a gastronomie.  Významný prostor dostává rovněž využití experimentální retrogastronomie, která je organizována v rámci speciální výuky studijního oboru Kulturní dědictví v regionální praxi (zajištění ochutnávky středověkých specialit).

Výstava bude mít dvě části: českou, ve sklepení Bílého zámku v Hradci nad Moravicí, a polskou, zpřístupněnou v piastovském zámku v Ratiboři.  

Výstava je součástí projektu Kuchyně a kultura stolování na středověkých knížecích dvorech v Opavě a Ratiboři/Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu.

O projektu více     ZDE    a    ZDE


2018 06 historie-stolovani velka

2018 06 historie-stolovani polsko

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015