Opavští studenti ovládli brněnský 48 Hour Film Project

středa 18. července 2018 12:13 Autor: Administrator

2018 07 24hour vitezove

BRNO, OPAVA - Dva týmy z Opavy letos prověřily své filmařské schopnosti v rámci soutěže, ve které musíte napsat scénář, natočit, postříhat a fyzicky odevzdat film za 48 hodin. Týmy navíc dostanou na začátku přidělenou postavu, rekvizitu a větu z dialogu, jež musí libovolným způsobem zakomponovat do svého snímku. Z osmi účastníkům se to v termínu povedlo šesti, na prvních dvou místech přitom skončily právě studenti z Opavy.

Nejlepším filmem se stal Banánový Joe Týmu H, složeného ze studentů AVT, MMT a KDD. „Za všechno může Honza Bubík! Asi v lednu za mnou přišel s nápadem vyzkoušet naše filmařské schopnosti v rámci tohoto soutěžního festivalu. Od té doby oslovoval různé studenty, až se nakonec utvořil desetičlenný tým, obohacený o další čtyři mimouniverzitní členy (Vít Válek z divadla GAFA, herci Michal Matoušek a Petr Kubala, a nakonec naše spojka v Brně, Lubomír Friml),“ vysvětluje student audiovizuální tvorby a scenárista vítězného snímku Lukáš Pala.

Vítězný film si pustíte zde

„Byl to velký projekt. Pro mě osobně největší, na kterém jsem kdy dělal. Spousty věcí jsme věděli ze školy, ale neměli je ověřené v praxi. Bylo nám jasné, že pokud chceme uspět, budeme muset být proaktivní a vyrazit do terénu. Proto jsme se rozhodli pro přípravné testovací natáčení. Nebyla to ovšem rozhodně procházka ordinací v růžové zahradě. Spíše celodenní túra Mordorem. Spousta hodin na slunci, náročné natáčení v autě, útoky komárů, příliš složitý scénář. Dal by se o těchto strastech natočit survival horror. Po této úmorné zkušenosti to vypadalo, že žádný další film nebude chtít nikdo točit. Následně jsme si však sedli, řekli si, co nefungovalo a jak to zlepšit. Myslím, že to byl ten rozhodující posilující faktor. Natáčení soutěžního snímku bylo také hodně náročné, ale díky dobré přípravě a spolupráci celého týmu jsme to zvládli,“ popisuje Lukášův spolužák a režisér filmu Jan Bubík.

2018 07 24hour cenyBanánový Joe si nakonec odnesl kromě hlavní ceny za nejlepší film dalších šest individuálních cen, včetně prestižních za nejlepší režii, nejlepší scénář, nejlepší mužský herecký výkon či střih. „Premiérové promítání všech snímků a předávání cen probíhalo v brněnském HaDivadle. Po zhlédnutí všech filmů jsme si říkali, že budeme rádi, pokud dostaneme alespoň jednu cenu. Ani ve snu by nás nenapadlo, že náš tým získá cen rovnou sedm, včetně té nejvyšší,“ říká Lukáš Pala. „Už jako malý jsem si v pokojíčku hrál na režiséra. Byla to doba, kdy jsem poprvé na viděl Jurský Park. Teď si na něj hraju i jako dospělý. Na režiséra, ne na Jurský park...  Tohle ocenění je příjemný impuls, kterého si s respektem a pokorou vážím. Vnímám to i jako úspěch pro Slezskou Univerzitu, kterou jsme reprezentovali a díky jejímž učitelům jsme se naučili spoustu věcí, které jsme zužitkovali, když šlo o všechno,“ dodává Jan Bubík.

Se svým působivým, výtvarně laděným surrealistickým snímkem Vyhaslá v Brně uspěl i tým složený ze studentů a absolventů oddělení audiovizuální tvorby. Film podle scénáře Dominika Vladaře a Martiny Kostelanské a v režii Kristiána Šmulíka skončil v celkovém pořadí na druhém místě a tým si odnesl dalších pět individuálních cen, např. za nejlepší ženský herecký výkon, nejlepší kameru, nejlepší zvuk či nejlepší produkci.

Brnem festivalová cesta Banánového Joa nekončí. Tvůrci film vysílají na další festivaly, navíc bude v březnu 2019 reprezentovat Brno a Českou republiku na mezinárodním grandfinále 48hodinových filmů na festivalu Filmapalooza v USA a popere se o postup na filmový festival v Cannes.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015